Плащат обучението на 221 млади медици

Плащат обучението на 221 млади медици | StandartNews.com

Министерството на здравеопазването ще плати таксата за обучение на 221 специализанти. Решението е взето следствие на първата дискусия от кампанията "Млад медик", която вестник "Стандарт" и Дарик радио организираха заедно с ведомството на Петър Москов и Българския лекарски съюз.

Таксата за обучение ще се поеме за специализантите по анестезиология, клинична и обща патология, педиатрия, спешна медицина, инфекциозни болести и неонатология. Тези области са избрани след анализ, тъй като в тях има траен недостиг на кадри, а наличните медици застаряват, уточняват от Министерството на здравеопазването. Специализантите ще получат таксите за обучение със задна дата от 1 юни до края на следването им. Освен тази мярка здравното министерство обеща да промени и възможностите за работа на младите медици със здравната каса. В момента на практика те нямат право да получават средства от обществения фонд за труда си. Това пречи и на болниците да им дават подходящи заплати. Здравният министър Петър Москов обаче обеща, че това ще се корегира и предложи нужните промени в Закона за лечебните заведения. Според тях специализантите ще могат да получават пари от касата за работата си. Това обаче ще стане реалност, след като промените се гласуват и от депутатите в следващите седмици.

Как да се подобри обучението на младите лекари и как да се осигурят иновации, с които те да работят и да осигуряват адекватни грижи на пациентите ще обсъжда здравният министър Петър Москов заедно с лекари и пациенти през следващата седмица. Това ще се случи на втората дискусия от кампанията "Млад медик", която в. "Стандарт" и Дарик радио организират във Варна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай