Плащаме повече пари за по-студени радиатори тази зима

Според Иван Хиновски Турция се подценява като източник на газ

Плащаме повече пари за по-студени радиатори тази зима | StandartNews.com

През есенно-зимния период у нас природен газ ще има, но радиаторите вероятно ще са по-студени, съобщи пред Нова телевизия енергийният експерт Иван Хиновски.

„До широката общественост не достига цялата информация какво се прави. Вероятно се предприемат и дипломатически стъпки със САЩ и Азербайджан за повишаване на алтернативните доставки на природен газ. Те са алтернативни, защото все пак имаме договор с „Газпром”. Доколко той е сигурен партньор... стана ясно, че трябва да имаме едно наум”, коментира Хиновски.

„Няма да останем без газ. При всички случаи ще има количества поне за покриване на минималните товари на топлофикациите. Потребителите трябва обаче да живеят с мисълта, че няма да имаме парно и отопление в същата степен и мощност, каквато имахме досега”, смята експертът.

„Ако не възстановим номиналните количества газ за потребяване, ще намалят товарите, т.е. ще се намали температурата в подаващата магистрала, респективно в абонатните станции и ще имаме по-хладни радиатори. Това е най-песимистичният сценарий”, обясни той.

Според Иван Хиновски Турция се подценява като източник на газ. „Ние нямаме договор, нямаме правно основание да купуваме газ от там. Мълчи се по въпроса, че има някакви разговори, но няма данни. В Турция има много газ. И руски, и египетски. Има договор да не се конкурира руският газ в България, което за нас не е изгодно,. „Газпром” разчита, че ще е единственият доставчик за България”, коментира Иван Хиновски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай