Сряда,

Писателка обясни защо трябва да махнем Паметника на съветската армия

От: Иван Ангелов, сн. БГНЕС -
2211
Писателка обясни защо трябва да махнем Паметника на съветската армия
A
A
A

Трябва да сме благодарни на Русия за Освободителната война, но не трябва да сме роболепни. В крайна смета ние сме издействали Съединението против нейната воля. Нашият народ има сили за самостоятелно развитие. Трябва да има баланс в нашето национално самочувствие – да не преминаваме нито в ксенофобия, нито в идолопоклонничество. Това мнение изказа в интервю за предаването „120 минути“ по бТВ Теодора Димова от известните български съвременни писатели и дъщеря на класика Димитър Димов.

Коментарът бе във връзка с решението за преместване на Паметника на Съветската армия от центъра на София, което тя приветства. „Изключително съм радостна, че най-накрая има решение този грозен паметник, този паметник, който унизява националната ни свяст, да бъде премахнат“, каза писателката.

По думите ѝ това не е единственият подобен паметник у нас, който трябва да бъде премахнат – в повечето големи градове има подобни.

„Трябва да имаме открит и спокоен разговор за миналото, защото миналото е нещо, което ни тежи като товар. Ние се правим, че го няма, че можем да вървим спокойно, но започваме да вървим все по-бавно и накрая имам чувството, че ще блокираме и ще спрем. Затова един спокоен разговор за миналото, който преминава през премахване на тези паметници, е пътят  да започнем да гледаме в една посока и разбира се това е в посока към Европа“, призова още Теодора Димова.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com