Пикасо рисувал комунист от Босна

Пикасо рисувал комунист от Босна | StandartNews.com

В Козарска Дубица в Босна и Херцеговина беше открита рисунка на Пабло Пикасо, съобщава местното издание Blin magazin. Творението на великия испанец се пази в хранилището на библиотеката от края на 1980 г.

През всичките тези години работата на Пабло е лежала в неохраняван сейф. Твърди се, че на рисунката е изобразен националният герой Бошко Шилегович, който лично е получил своя портрет от ръцете на Пикасо през 1964 г. в Париж. Там босненецът отива като делегат на комунистически конгрес. Въпреки липсата на подпис и име, библиотекарите са сигурни в нейната автентичност. Един от бившите директори на културния център в Козарска Дубица е заявил пред репортери, че той е знаел за рисунката, но е мълчал заради страх от кражба. "Успяхме да я съхраним благодарение на абсолютната тишина около нея", казва той

Пикасо е създал през живота си около 20 000 творби - много от тях са в частни колекции по целия свят. Към днешна дата за най-скъпата работа на художника се счита живописната композиция Dream - 155 милиона щатски долара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай