Петролният разлив в Черно море е 400 пъти по-голям от обявеното

Институтът за космически изследвания към РАН публикува и спътникова снимка

Петролният разлив в Черно море е 400 пъти по-голям от обявеното | StandartNews.com

Петролният разлив в Черно море крей руския Новоросийск е с площ от почти 80 хиляди квадратни метра, а не 200 квадратни метра, както съобщи държавната руска агенция ТАСС. Това означава, че площта на замърсяването е 400 пъти по-голяма от обявената.

Информацията е получена чрез спътника Sentinel-1 от Института за космически изследвания към Руската академия на науките.

"Разливът е значително по-голям от това, което беше обявено - към момента на заснемането чрез радиолокация площта на замърсяването е почти 80 квадратни километра. На 8 август петролното петно се е простирало от самия бряг до 19 километра в открито море." - се казва в съобщение, публикувано на сайта на института.

Институтът за космически изследвания към РАН публикува и спътникова снимка, направена на 8 август, в 18:20 ч. местно време. Не се съобщава каква е площта на разлива към момента.

До замърсяването се е стигнало при залпово изхвърляне на петрол от тръбопровод на Каспийския тръбопроводен консорциума (КТК-Р) вечерта на 7 август. Служители на компанията са се опитвали да натоварят с гориво гръцкия танкер "Minerva Symphony" с помощта на преносимо зареждащо устройство. Инцидентът с устройството е станал на 6 километра от брега.

Засега не е известно какво количество петрол е изтекло при аварията.

По-рано от Каспийския тръбопроводен консорциума заявиха, че петролното петно е локализирано, но данните за 400-кратно по-голямата площ на разлива поставиха под съмнение тази информация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай