Вторник,

Петролният разлив в Черно море е 400 пъти по-голям от обявеното

От: Мартина Суботинова -
1399
Петролният разлив в Черно море е 400 пъти по-голям от обявеното
A
A
A

Петролният разлив в Черно море крей руския Новоросийск е с площ от почти 80 хиляди квадратни метра, а не 200 квадратни метра, както съобщи държавната руска агенция ТАСС. Това означава, че площта на замърсяването е 400 пъти по-голяма от обявената.

Информацията е получена чрез спътника Sentinel-1 от Института за космически изследвания към Руската академия на науките.

"Разливът е значително по-голям от това, което беше обявено - към момента на заснемането чрез радиолокация площта на замърсяването е почти 80 квадратни километра. На 8 август петролното петно се е простирало от самия бряг до 19 километра в открито море." - се казва в съобщение, публикувано на сайта на института.

Институтът за космически изследвания към РАН публикува и спътникова снимка, направена на 8 август, в 18:20 ч. местно време. Не се съобщава каква е площта на разлива към момента.

До замърсяването се е стигнало при залпово изхвърляне на петрол от тръбопровод на Каспийския тръбопроводен консорциума (КТК-Р) вечерта на 7 август. Служители на компанията са се опитвали да натоварят с гориво гръцкия танкер "Minerva Symphony" с помощта на преносимо зареждащо устройство. Инцидентът с устройството е станал на 6 километра от брега.

Засега не е известно какво количество петрол е изтекло при аварията.

По-рано от Каспийския тръбопроводен консорциума заявиха, че петролното петно е локализирано, но данните за 400-кратно по-голямата площ на разлива поставиха под съмнение тази информация.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички