Перник може да остане на тъмно и студено

„Топлофикация Перник“ алармира за нова опасност

Перник може да остане на тъмно и студено | StandartNews.com

Изпълнителният директор на Топлофикация Перник инж. Чавдар Стойнев ще сигнализира Кмета на Община Перник, както и всички ресорни институции за нова заплаха, надвиснала над централата и застрашаваща отоплителния сезон. Става дума за писмо, с което Брикел ЕАД ги уведомяват, че поради възможността за налагане на принудителна административна мярка може да преустановят доставката на обогатено енергийно гориво. Това са въглища, които преминавайки през определен процес,  стигат до топлофикация Перник с много по- висока калоричност. По- простичко – за производството на 1 мегават топлинна енергия количеството оползотворени въглища се намалява значително. С изгарянето на по – малко въглища се отделят по -  малко въглеродни емисии и се постига по- екологично производство на оптимална цена.

Според инж. Стойнев: “ Работим на природен газ като спомагателно гориво и въглища. Ако използваме въглищата за директно изгаряне без обогатяване, отоплителният сезон ще бъде катастрофа. От близо 20 години работя в топлофикация и никога толкова тежки форсмажорни обстоятелства не са ни притискали – неяснотата с доставките на всички горива ще доведе до хаос, искане за много по- високи цени, предвид новата себестойност и масово преминаване на абонатите към отопление на електрическа енергия. Ако перничани заменят радиаторите с климатици, авариите по електропреносната мрежа са гарантирани, предвид, че тя не може да поеме подобен товар. Без алтернатива на електрическата енергия Перник ще бъде и на студено, и на тъмно. За това днес сигнализираме институциите, в търсене на алтернатива. Каквито и да са изискванията към Брикел, нека се направят така, че да се осигури работата му, свързана с непрекъснатост на доставките на обогатено енергийно гориво.“

Според директора натискът за преизпълняване на екологичните изисквания към повечето или всички въглищни централи е необясним в момент, когато всички европейски държави разчитат на подобни централи в извънредната ситуация и дори рестартират затворени такива.

Топлофикация Перник има план за постигане на зелено производство. Трансформацията обаче изисква време. За това са започнали и ударни  инвестиции в газови когенерации. Освен закупуването им обаче времето за въвеждане в експлоатация също е  сериозен фактор.

„Призовавам към постигане на спокойни и оптимални решения, които да не застрашават  допълнително отоплителния сезон. Гледам към институциите с надежда за разбиране на сериозността на ситуацията и постигане на прогнозируемост в доставките на основното гориво за нас.“ казва в заключение Чавдар Стойнев

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай