Пенсионери и ученици пътуват по-евтино в градския транспорт

За децата до 10-годишна възраст пътуванията ще са безплатни

Пенсионери и ученици пътуват по-евтино в градския транспорт | StandartNews.com

Днес, 1 февруари, трябва да влязат в сила по-ниските цени за транспорт, които бяха определени с решение на Министерския съвет.

Картите за градски транспорт в цялата страна ще поевтинеят за пенсионери и ученици, а за децата до 10-годишна възраст пътуванията ще са безплатни.

Увеличават се отстъпките на картите за градския транспорт на пенсионерите от 20% на 40%, а ученическите от 20% на 70 на сто. Мярката е част от механизъм, с който се цели да се финансира обществения транспорт и да се подпомогнат уязвимите групи.

Цената на картата за деца и студенти в София вече е намалена от 50 лв. на 15 лв., а децата до 10 г. ще зареждат картите си напълно безплатно. Мярката е със срок на действие от 1 февруари да 31 декември. Съгласно постановлението на МС, ще има създадена организация и механизъм, по който ще бъдат възстановявани суми на хората, които вече са си заредили картите на по-високи цени, обясни пред Димитър Дилчев - изп. директор на Центъра за градска мобилност в София.

В случай, че има предплатени карти за децата до 10-годишна възраст, сумите ще бъдат възстановявани. Картата за тези деца е за цялата година. Обсъждат се нови цени на всички превозни документи. Обсъжда се да се намали картата за всички автобусни линии, която сега е 500 лв. и би могло да стане по-атрактивна, за може хората да ползват тази услуга, обясни пред БНТ Георги Стоилов - директор на ОП "Организация и контрол на движението" - Пловдив.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай