Педиатри искат хосписи за деца с увреждания

В писмо до министъра на здравеопазването педиатри настояват да бъдат създадени два хосписа за деца с тежки увреждания - в Северна и Южна България - и да не бъдат закривани домовете за медико-социални грижи във Варна, Бургас и Стара Загора...

Педиатри искат хосписи за деца с увреждания | StandartNews.com

 

В писмо до министъра на здравеопазването педиатри настояват да бъдат създадени два хосписа за деца с тежки увреждания - в Северна и Южна България - и да не бъдат закривани домовете за медико-социални грижи във Варна, Бургас и Стара Загора, съобщи БНР.

Пред националното радио проф. Радка Тинчева, началник на отделението по клинична генетика в Детскатата болница "Иван Митев", каза, че тези домове трябва да станат центрове за комплексни грижи: "Става въпрос за деца, които са с тежки заболявания, хронични. Тези деца имат нужда да бъдат в специализирано медицинско заведение. Няма как да излязат от тези домове, както досега бяха наричани. Те би трябвало да останат в такива медицински заведения, където може да им бъде предлагана медицинска, а и психологическа помощ на родителите".

"Смятам, че такива деца трудно биха могли да се отглеждат в така наречените "центрове за настаняване от семеен тип". Има правилник за устройството на център за комплексно обслужване. Там е заложена палиативната грижа, там са заложени всички видове продължителна рехабилитация, долекуване. Предполагам, че до края на годината би трябвало вече да има становище за изграждането на такива големи центрове", каза от своя страна д-р Пепи Рапчева, директор на Дома в Бургас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай