Пчеларят, който жилеше без страх

Пчеларят, който жилеше без страх | StandartNews.com

Сърцето на Ваньо Танов не издържа на куража и хъса му

Ваньо Танов бе човек, който не само не се плашеше от битки, но и не се щадеше в тях. Като шеф на митниците влезе в поредната си тежка схватка. Както винаги не се жалеше, може би и затова смъртта го изненада. Понякога куражът и смелостта са повече, отколкото сърцето може да понесе.

Всички приятели на Танов знаят, че пчелите бяха неговата голяма слабост. А още Хипократ е препоръчвал на своите пациенти лечение с пчелна отрова. Близките на генерала се шегуваха, че точно като пчелите и той жили наред. С лечебна цел. И по ирония на съдбата точно както тях, които умират, когато ужилят някого, си отиде.

За 25 години служба в МВР и над десет години в държавното управление Танов показа, че не желае "политически чадъри" и няма страх от силните на деня. Даже когато противниците му са със статута на родни олигарси.

Танов си създаде репутация на единак, на безкомпромисен ръководител, готов да се изправи срещу цели браншове в името на държавния интерес. Много пъти много силни играчи се опитваха да клатят лодката на генерала, но

той така и не падна зад борда

Бившият началник на антимафиотите поде кръстоносен поход срещу корупцията, но без фанфари и гръмки речи. Предпочиташе да действа. Когато говореше, беще верен на принципа "право куме в очи".

За пръв път именно Танов заговори открито за "политическия чадър над сивата икономика и стоково-акцизната контрабанда и наркотрафик", във връзка с разследването около Будимир Куйович.

През 2010 година Танов отне лиценза на бирената фабрика "Леденика" - собственост на Мишо Бирата. Дни след това бяха разпространени флашки на негови разговори с премиера Бойко Борисов и с вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков.

По-късно стана ясно, че записите са манипулирани. След три години безрезултатно разследване делото "Ало, Ваньо" беше прекратено от прокуратурата през юли 2014 г., дни преди Танов да бъде назначен за втори път като директор на Агенция "Митници".

Епични бяха битките на Танов с "Лукойл". Той не се поколеба да отнеме лиценза за управление на данъчен склад на рафинерията заради неспазване на срока за монтиране на измервателни уреди. Дори се пребори за законова промяна, която да задължи компанията да постави измервателни уреди във връзка със системата на митниците.
Преди месец пък Танов не се поколеба да бъде категоричен, че

има картел на търговците на горива

Изявлението му разгневи най-големите играчи на този апетитен пазар.
Преди броени дни обаче и антимонополната комисия излезе със същото становище.
Танов упорито воюваше и с контрабандните канали на акцизни стоки. Факт е, че под негово ръководство "Агенция Митници" заедно с МВР залови рекордни количества цигари на черно през миналата година.

Една от ключовите реформи по времето на Ваньо Танов беше връщането на разследващите функции на митничарите. Танов беше и идеологът за въвеждането на тестове за лоялност и професионална компетентност по всички нива на митническата структура, включително като изискване за повишение в йерархия.

Първоначално това беше посрещнато с голяма съпротива, но после даде резултат.

В същото време Танов настояваше за повишаване на заплатите в митниците като мярка срещу рушветите. По негово време се стигна и до закриване на митницата в Свиленград, което също беше прието като неочаквано смел ход.
Професионалното напрежение нямаше как да не му се отрази. Преди няколко години генералът имаше тежък здравословен проблем и претърпя операция. Известният с железния си характер Танов стисна зъби и се справи и с болестта. Така, както и с всичко в живота си. За съжаление сърцето му не издържа на напрежението. Едва на 58 години си отиде един от малкото мохикани на борбата срещу корупцията. В скръбта за него остава надеждата, че Ваньо Танов ще намери своите наследници.

Като кураж и смелост да служиш вярно и честно на държавата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай