Пациентите отново ощетени

НЗОК финансира само най-евтиното изделие, ако ти трябва по-скъпо - оправяй се сам.

Пациентите отново ощетени | StandartNews.com

София. Тази година здравната каса готви ново порязване за пациентите. Става въпрос за промяната във финансирането на медицинските изделия. Според нея касата ще плаща само най-евтиния консуматив от един вид. Така, ако на пациента се наложи да се постави по-скъпо изделие, той ще трябва да си го купи сам. Досега касата плащаше най-ниската цена за всички консумативи, а болните си доплащаха разликата, ако искат по-скъпи.

Новото ограничение ще влезе в сила, когато приключи процедурата по договарянето на цените с фирмите. Срещу новото финансиране се обявиха и лекари, и пациенти. Медиците са на мнение, че ако то влезе в сила, ще ощети хората и дори ще застраши живота на по-бедните.

Според касата обаче мярката била превантивна и имала за цел точно да се ограничи доплащането. Лекарите понякога злоупотребяват, като предлагат по-скъпи консумативи на хората, без да има нужда, мотивираха се преди време от фонда. Медиците скоро видяха разковниче за проблема в изготвянето на достатъчно подробна и добра спецификация, по която касата да плаща само изделията на най-ниските цени. Ако по-качествените изделия присъстват като отделни видове, тогава касата ще ги финансира. По този начин в момента е изготвен списък при кардиологичните изделия и там няма проблеми, казаха лекарите. В петък касата спря договарянето, за да ревизира останалите области. Лекарите се надяват, че така проблемите могат да се оправят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай