Пациентите: Длъжниците за здраве без детски

Пациентите: Длъжниците за здраве без детски | StandartNews.com

София. Хората, които не си плащат здравните вноски редовно, да нямат право на детски или други социални придобивки. Това е едно от предложенията, които бяха внесени от работната група към Министерския съвет за реформи в здравеопазването.

То е на четирите пациентски организации - НПО, БПФ, БАЗП, КЗЗ. Те искат също всяка година съдия-изпълнител да събира дълга от вноски на неосигурените, а разходите за това да са за тяхна сметка. Затягане на санкциите върху неосигурените предлагат и от лекарския съюз. Медиците смятат, че е добре да се увеличат глобите и некоректните платци да си плащат лечението 6 месеца след възстановяване на правата.

Също така пациенти и медици предлагат държавата да дава повече пари за групите, които осигурява - деца, пенсионери, военни и държавни служители. Лекарите искат да се въведе официално и доплащането, тъй като касата не плаща пълния разход на лечението ни. Освен източник на приходи това ще има и възпитателен характер за ползването на медицински услуги. За бедните обаче трябва да има фонд, който да покрива доплащането, поясняват от лекарския съюз. Пациентите предлагат още ДДС да се връща на касата, а медиците настояват за изработването на закони за демонополизация на касата. Те искат да отпаднат лимитите за болниците, както и да се реши как ще се финансират - с диагностично-свързани групи или по друг начин. Медиците настояват веднъж годишно да се включват лекарства, които да плаща касата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай