Патрули под прикритие ще дебнат джигити на пътя

До края на 2019-та на пътя ще работят още 56 нови камери, всяка ще заснема по 100 нарушения на час

Патрули под прикритие ще дебнат джигити на пътя | StandartNews.com

Тайни полицейски патрули с чисто нови, немаркирани коли, ще снимат нарушителите на пътя, съобщи БТВ.

Пътната полиция ще се оборудва с още камери. Предстои изграждането на единен информационен център, който скоростно ще обработва заснетите клипове.  До края на 2019-та на пътя ще работят още 56 нови камери. Всяка от тях може да заснема по над 100 нарушения за час и в двете посоки на движение на колите. Всички заснети клипове и снимки от всички устройства в страната - мобилни и стационарни - ще постъпват в този нов информационен център. Системата ще обработва данните автоматично и автоматично ще се издават електронните фишове.

На практика това значи, че ще има повече заснети нарушения и повече честитки за шофьорите. Камерите на КАТ заснемат стотици хиляди нарушения годишно. Всяко от тях се обработва ръчно, ангажира хора и отнема време, обясни пред bTV главният секретар на МВР Ивайло Иванов. 

„Снимат колегите, след това трябва да източат устройствата, тогава да се обработят и след това да бъдат издадени електронните фишове. А това всичко ще става автоматично. Първо ще се спести време, второ – ще бъде изчистен изцяло субективният момент в обработката и издаването на един такъв електронен фиш”, посочи Иванов.

Така, вместо по бюрата, пътните полицаи ще дежурят на пътя. А за да има реален контрол, патрулите ще са тайни.  По думите на Ивайло Иванов, хората няма да знаят, че това са полицейски автомобили.

В началото тайните патрули ще са 15 и ще ловят нарушители по магистралите. 

Според състезателя Димитър Илиев изпреварването от дясно и бясното шофиране са най-сериозният проблем на пътя.  Според него опитът от други държави показва, че тази система действа. ”Действа дисциплиниращо, хората се притесняват да нарушават правилника, тъй като не знаят кой, кога и откъде ги дебне”, казва състезателят.

Според него изпреварването в аварийна лента на магистралата може наистина да бъде наистина много опасно. И точно такъв тип контрол смята, че ще спре такива нарушители. Цялото ново оборудване - техника, камери и коли тепърва ще се купи, а целта на стратегията е е да се намалят тежките инциденти и жертвите от войната на пътя.

С близо 10 на сто по-малко са катастрофите през 2018-та година. Намалява броят на загиналите и ранените, сочат данните на МВР.  А анализите сочат, че занижението е резултат от по-сериозния контрол на пътя, по-високите глоби и свалянето на регистрационните табели на колите при драстични нарушения.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай