Сряда,

Патриарх Неофит към Радев: Очакванията отново са огромни

От: Агенция Стандарт, фото БНТ -
300
Патриарх Неофит към Радев: Очакванията отново са огромни
A
A
A

Очакванията към Вас отново ще бъдат огромни и отговорността, която лежи върху плещите Ви, отново ще бъде изключително голяма.

Това заяви Негово Светейшество Българският патриарх Неофит в словото си съм президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова по случай встъпването им във втори мандат.

"Тази отговорност е свързана на първо място с нашето общо настояще – с условията, в които живеем днес, с проблемите, които имаме да разрешаваме, с предизвикателствата, пред които сме изправени. Тя обаче е отговорност и пред нашето минало, а особено – пред бъдещето ни." - каза още патриарх Неофит.

ВИЖ ОЩЕ: Радев: Можем да сбъднем мечтата си за България

Ето и пълния текст на партиаршеското слово:

В деня на Вашето встъпване във втори мандат като президент и вицепрезидент на скъпото ни Отечество се обръщаме с поздрав и приветствие, призовавайки над Вас и семействата Ви, над Родината ни и целия наш обичен народ, в България и извън нейните предели, Божието благословение, като Ви благопожелаваме крепко здраве, сили и добри плодове от Вашите трудове, насочени към онова, що е добро и полезно за нас и нашата държава.

Очакванията към Вас отново ще бъдат огромни и отговорността, която лежи върху плещите Ви, отново ще бъде изключително голяма. Тази отговорност е свързана на първо място с нашето общо настояще – с условията, в които живеем днес, с проблемите, които имаме да разрешаваме, с предизвикателствата, пред които сме изправени. Тя обаче е отговорност и пред нашето минало, а особено – пред бъдещето ни. Общ свещен дълг е да пазим свято заветите на всички наши предци, които в далечното и в по-близкото минало са градили не само нашата държавност, но и нашата духовност и култура, и благодарение на които България продължава да съществува като съществена част от света на християнската европейска цивилизация. Положените някога здрави основи, заедно с държавническото, духовното и културното наследство, пазено и обновявано във всички времена, са сигурният залог и за нашето бъдеще, и за бъдещето на идващите след нас поколения.

Пред Вас предстоят още пет години, през които ще можете да допринасяте, според силите си, за по-доброто настояще и бъдеще на един достоен, но и много изстрадал народ – който е познал в хилядолетната си история периоди на възход и слава, но и на упадък и покруса, който е преживявал светли и радостни дни, но и дни на непоносими изпитания, преодолявани само с много сила на духа и упование в Бога и Неговата блага воля за всички човеци.

Нека тази дълбока вяра и извиращата от вековната духовност на народа ни сила и упование бъдат с Вас и през втория президентски мандат, и Всеблагият Бог да Ви укрепва в служението, за което сте избрани. Да Ви дарува мъдрост и разум и всякога да Ви упътва в Своята вечна истина.

На добър час! Бог да пази България!


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички