Патриарх Неофит: 24 май напомня за основите на нашата идентичност

Честит и благословен празник!

Патриарх Неофит: 24 май напомня за основите на нашата идентичност | StandartNews.com

Българският патриарх Неофит направи официално обръщение за Деня на българската азбука и култура и на славянската книжовност.

Ето и целият текст:

УВАЖАЕМИ ПРЕПОДАВАТЕЛИ, 

УЧИТЕЛИ И УЧЕНИЦИ, СКЪПИ ДЕЦА,

ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ, ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Всенародният празник на буквите всяка година идва при нас със светлите образи на светите братя Кирил и Методий, боговдъхновените наши и на всички славянски народи просветители и първоучители в спасителната православна вяра. Този светъл празник е заслужена слава и чест на християнския български род, които имат непреходна стойност и значение във вековете, защото делото на равноапостолните Солунски братя нямаше да бъде възможно без благоприятните условия, които то намери у нас – сред нашия народ, който по Божи промисъл, в нужното за това време, при равноапостолния Борис-Михаил Покръстител беше обновен в купола на светото Кръщение.

Мисионерското църковно-просветно, духовно-образователно и възпитателно дело на светите Братя, което намери приемственост и подражание в лицето и в трудовете на всички техни достойни и ревностни следовници през вековете, придаде завършеност на това обновление. Благодарение на тях нашите далечни предци получиха възможността да възприемат новата и спасителна вяра осъзнато и разумно, приобщавайки се чрез нея към големия свят на европейската християнска цивилизация, към която принадлежим и днес. За всичко това им дължим вечна благодарност и признателност.

Днешният празник напомня за основите на нашата духовна, културна и цивилизационна идентичност. Връща ни назад във времето, когато народът и страната ни са направили своя избор в полза на светлината и просветата, на Истинската светлина, която е нашият Господ Иисус Христос, и на онова просветляване, което е възможно само в следване на посочения ни от Него път към светлината, в осъществяване на евангелския идеал на богопознанието и пълнотата на Христовото съвършенство (срв. Еф. 4:13).

Нека бъдем достойни за това велико достояние. Да пазим свято заветите на светите Братя и да умножаваме оставеното ни от тях наследство, защото само това е начинът да им благодарим за великото благодеяние, което Бог чрез тях ни е оказал като ни е дарувал език и писменост, с помощта на които да градим духовния и културния си облик.

В този ден всесърдечно поздравяваме и молитстваме за всички неуморни дейци на българската книжовност, просвета и култура, които продължават това апостолско дело. Да им дава Бог здраве, сили и вдъхновение в служението, на което са се посветили, и да умножава плодовете от труда им за полза на православния ни народ и пребъдването му през вековете.

По молитвите на светите равноапостолни наши просветители Кирил и Методий и на всички просияли в святост техни ученици и следовници Всещедрият Бог да ни дарува Своята премъдрост и светлина и да ни упътва в пътя на чистото и свято богопознание!

Честит и благословен празник!

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

† НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай