Паспортизацията на сградите отпада окончателно

Такива ще се изискват само за обществени сгради и за такива, при които има конструктивни изменения

Паспортизацията на сградите отпада окончателно | StandartNews.com

Регионалният министър Виолета Комитова е подписала промени в Наредба 5, с които отпада изискването за технически паспорти за частните сгради, построени преди 2006 г. Такива ще се изискват само за обществени сгради и за такива, при които има конструктивни изменения. Така ще бъдат спестени между 300 и 500 лв. на всяко домакинство или семеен бизнес, или общо около 3 млрд. лв. на българските граждани и бизнес, информира Дневник.

Задължението за паспортизация на сградите е записано в Наредба 5 за техническите паспорти от 2006 година. Срокът за издаване на документите до момента бе удължаван четири пъти, като последният бе до края на 2021 г. Преди парламентарните избори на 4 април зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков призова то да се отложи за след края на на 2022 година. Тогава той обясни, че техническите паспорти са нужни, за да осигурят професионална експертна информация, която да подпомогне гражданите при планиране на управлението и поддържането на техните жилищни сгради.

След встъпването си в длъжност служебният министър Виолета Комитова каза, че графиците за паспортизация са безумие и изготвянето на техническо досие за по-старите сгради трябва да е задължително само когато се направи реконструкция или по-сериозен ремонт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай