Парламентът одобри за Медицински факултет в Бургас

В Медицинския факултет ще се подготвят лекари за нуждите на региона и страната

Парламентът одобри за Медицински факултет в Бургас | StandartNews.com

Парламентът взе решение за откриване на Медицински факултет в структурата на Университет "Проф. д-р Асен Златаров" в Бургас. То е внесено от Министерския съвет и беше прието с 91 гласа "за" и един въздържал се, съобщава БТА.

Откриването на Медицински факултет в структурата на Университета "Проф. д-р Асен Златаров"-Бургас е по предложение на Академичния съвет на висшето училище и въз основа на положително оценен от Националната агенция за оценяване и акредитация проект. Предвижда се в новото основно звено да се обучават студенти по специалността от регулираните професии "Медицина" на образователно-квалификационна степен "магистър" в област на висшето образование "Здравеопазване и спорт" и професионално направление "Медицина". Академичният състав в новото звено ще се състои от 54 човека, разпределени в 9 катедри. За провеждането на клиничната практика на студентите, университетът е предвидил да сключи договор с УМБАЛ "Дева Мария" и УМБАЛ - Бургас.

В Медицинския факултет ще се подготвят лекари за нуждите на региона и страната, за системата на спешна медицинска помощ, извънболнична и болнична медицинска помощ, както и за нуждите на други структури на националната система за здравеопазване.

Заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков посочи, че Министерството на здравеопазването поддържа тази инициатива на бургаския университет, заради регионалните диспропорции относно наличието на медицински кадри.

Ивелина Василева от ГЕРБ отбеляза, че решението е силно подкрепяно от бургаската общественост и значимо не само за града и областта, но и за целия регион. "Десетгодишни усилия предшестват днешния ден и народните представители от ГЕРБ подкрепяме предложението за създаване на Медицински факултет в Университета "Проф. д-р Асен Златаров"-Бургас, защото сме убедени в общодържавната полза от това начинание, посочи тя.

Валери Симеонов от "Обединени патриоти" каза, че парламентарната група също подкрепя решението. Като сериозен аргумент в негова подкрепа, той изтъкна, че Бургас се е превърнал в "болницата на още две области - Сливен и Ямбол". Освен това през летния сезон броят на потенциалните пациенти ставали близо два милиона, отбеляза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай