Пълен обрат с пенсиите. Нова система

Министър Иванка Шалапатова разкри какво предстои догодина

Пълен обрат с пенсиите. Нова система | StandartNews.com

Пълна промяна с пенсиите ни чака догодина. Започваме цялостен процес на анализ на всички изкривявания на пенсионната система на България, съобщи министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова в предаването "Защо, г-н министър?" по bTV. Тя добави, че анализът ще се прави с експертна помощ от ЕК.

По думите ѝ анализът ще бъде готов до средата на 2024 г. и въз основа на него „ще начертаем нови мерки за една адекватна пенсионна система, която ще дава възможност на пенсионерите да живеят достойно".

Социалният министър коментира и изказването на финансовия министър Асен Василев, че няма да има коледни добавки на пенсионерите.

„За мен е справедливо, когато размерът на пенсиите е адекватен за потребностите на хората. Чух тревогите на много пенсионери и това, което предприех, с експертна помощ от Комисията, предоставена лично от еврокомисаря по заетостта и социалните права Никола Шмит и неговия екип да направим цялостен анализ на пенсионната система”, обясни тя.

"Близо 26% от българските деца живеят в риск от бедност и социално изключване", допълни социалният министър.

Шалапатова добави, че една от основните задачи на екипа й е изкореняването на детската бедност, защото "бедността се предава през поколенията". Тя посочи, че до края на годината ще бъде разработен конкретен план за действие за ранно детско развитие, както и стартиране на подкрепящи услуги още от ранна детска възраст, за да може да се изкорени бедността. "Близо 26% от българските деца живеят в риск от бедност и социално изключване", допълни тя.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
5 Коментара
Велко
преди 6 месеца

Имам 44 годишен стаж...пенсията ми е 533 лева...съседа има 13 години...пенсията му е 444 лева...Ако знаех каква пенсия ще взема...нямаше да плащам на НОИ толкова години.

Откажи
Велин
преди 6 месеца

Важно е кога сте се пенсионирали и на какъв доход сте осигуряван.

Откажи
Сиси
преди 6 месеца

Всеки който е плащал осигуровки получава изчисление на пенсията което е за времето в което получава право на пенсия. Разбира се всяка година трябва да се променя с инфлация и актуализиране на осигуровките в държавата. Не може като си пенсиониран с 40 г. стаж преди 20 години да получаваш пенсия актуална преди 20 г. Трябва да се променя с времето.

Откажи
darinka golemanova
преди 6 месеца

В др.държави пенсионерите получават 13 пенсия всеки, независимо колко му е пенсията. Тука никога лично аз не съм получила коледни, защото някой смятат, че за 40г.тр.стаж като мед.сестра все в тежки отделения...700 са мн.при условие, че съпруга ми е на минималната

Откажи
Гочо
преди 6 месеца

Г-жо Министър...Не е редно...когато си работил 40 години и си плащал осигуровките да взимаш...колкото тези със 15 годишен стаж...това ако не е искривяване на системата.Тези там със 15годишния стаж са предимно от малцинсвата.така си живеят на нашия гръб.

Откажи