Пак драма. Новите пенсии по-малки?

Кирил Петков отново алармира за актуализацията на бюджета

Пак драма. Новите пенсии по-малки? | StandartNews.com

Новите пенсии може да се окажат по-малки. Това става ясно от данните на Националния осигурителен институт.

НОИ обяви, че размерът на средния осигурителен доход за страната за юни 2021 г. е 1138,18 лв.

Определеният средномесечен осигурителен доход за страната за посочения период служи при изчисляване размерите на новоотпуснатите пенсии през юли 2021 г., съгласно чл.70, ал. 3 от Кодекса за социално осигуряване.

"Много се страхувам, ако не се актуализира бюджетът, но не за правителството, а за всички хора, които ще очакват подкрепа". Това пък каза министърът на икономиката в служебното правителство Кирил Петков в интервю за предаването „Здравей, България“ по NOVA.

„Аз и служебното правителство искаме да накараме народните представители да разберат колко е важно да комуникираме по правилния начин и колко е важно да актуализираме бюджета. Дебатът трябва да стане тази седмица, защото нямаме време.

Имаме средства, но за да бъдат изхарчени, парламентът трябва да каже, че може да бъдат изхарчени. Виждаме, че рискът се показва, бежанците тръгват.

При всички реални и осезаеми рискове, да нямаме възможността да харчим парите, които имаме, няма нищо общо с правителството. Нека депутатите направят своите корекции, нека дебатират, но да не се окаже, че следващата седмица не успеят да формират комисиите, не завършват дебата по бюджета, трите мандата минат и има следващо служебно правителство, което да не може да похарчи стотинка от тези пари, които има“, допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай