Отново на дъното в ЕС. Шефът на НОИ с новина за пенсиите

Коментар на Ивайло Иванов

Отново на дъното в ЕС. Шефът на НОИ с новина за пенсиите | StandartNews.com

България е страната членка на Европейския съюз, в която пенсиите се получават за най-кратко време. Между 15 и 25 години средно продължават плащанията в страните членки, докато у нас мъжете вземат пенсия средно за период от 14 години, а жените почти 19 години. 

Това обяви пред БНР управителят на Националния осигурителен институт - Ивайло Иванов.

Той допълни, че близо 300 000 са хората, които от този месец плащат по-високи осигуровки, след като максималният осигурителен доход от 1-ви януари беше повишен до 3 750 лева. Само 20 процента от тази група са заети в сектора "Информационни технологии", останалите са работещи в държавната администрации, производството и хора на мениджърски позиции от частния сектор. 

Иванов коментира, че максималният осигурителен доход трябва да се определя по формула, като е удачно ежегодно тази величина да се увеличава с ръста на средния осигурителен доход:

"Лицата имат интерес техният максимален осигурителен доход да е по-висок или поне съотношението му да нараства с темповете на нарастване на средния осигурителен доход, тъй като самите лица ще бъдат ощетени, а когато дойде денят, в който те трябва да се пенсионират, разликата или размерът ще им е по-нисък в пенсията. Техен личен интерес е да се осигуряват на по-голям максимален осигурителен доход".

Ивайло Иванов обяви, че от по-високия максимален осигурителен доход приходите в бюджета на Общественото осигуряване ще се увеличат с 212 милиона лева през тази година, а от ръста на минималната заплата ще се добавят допълнителни 214 милиона лева. Като цяло приходите са с 1,7 милиарда повече от миналогодишните. Разходите нарастват с 2,4 милиарда лева. Това са допълнителните пари за пенсии, включително увеличението на тези, отпуснати до края на миналата година с 11% от 1 юли 2024 г. 

До края на тази година трябва да е готов анализът на пенсионната система у нас, но от НОИ смятат, че каквито и промени да се планират, хората с най-голям осигурителен принос трябва да взимат по-високи пенсии.

"Много от хората, които получават минимална пенсия, реално техният принос е по-малък. Затова и системата е солидарна, защото, когато се взимат тези решения, всички са наясно, че част от парите не достигат на хората, за да се издържат и затова политиците взеха решение за определяне на минималната пенсия. Солидарността на системата изисква все пак да бъдат отличени хората, които допринасят за нейното функциониране". 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
9 Коментара
Калин
преди 3 месеца

Старите пенсии се ощетяват с по-малкия коефициент за година стаж.Нима са слепи управляващите?

Откажи
Знам те
преди 3 месеца

Ама нали още преди осем години в мрежите се ширна изказване за пенсионерите, направено виден министър, част от което беше: "Когато намалИМ техния брой..." Тогава един от малкото останали с акъл попита във ФБ: "Как точно смятате да го сторите?" - и го блокираха, та и до ден днешен... Не ги ли унищожихте вече тия полумъртви от недояждане пенсионери като безполезни за родната икономика? ПремахнЕте ги до крак, ама полекичка, с "грижи" и "увеличения на пенсийките", че да освободят пари за 13-та заплата и бонуси за тия на държавна службица! Ха-хах...

Откажи
Знам те
преди 3 месеца

От 1989 сам си създавах работни място и САМ си определях разнера на осигуряването. После се пенсионирах и НОИ ми определи сумата месечен доход, с който да живея (оживявам). Сумирах МОИТЕ осигурителни вноски, наляти в бездънния държавен бюджет за "осигуряване" и РАЗДЕЛИХ получената сума на определения ми от държавата "осигурЕн" доход. Получи се, че на 141 (сто четиридесет и една) годишна възраст аз ще взема първото ЧУЖДО левче. Нае'али са ме законово и задължително. Но от инат и невъзможност да ям кюфтаци всеки ден, ще взема да заживея здравословно само на хляб и лук и ще ги доживея тия години, че да си получа обратно МОИТЕ СОБСТВЕНИ пари...

Откажи
Пенсионер
преди 3 месеца

Както всичко в тази държава и пенсионната система е несправедлива. В някои сектори държавата дава огромни заплати и куп привилегии и те са с "голяяям"принос, а в други ,-мизерно заплащане и естествено "приносът"е мизерен. Като добавим и прецакване то с коефициента за стаж- един работил 40г и стажът му е толкова, но друг работил 40г, но стажът му е 51г. А тези с 1и 2 категория труд? А тези със сладките службички, дето остават да работят след пенсионна възраст и 1г стаж им се признава за 4г ? И т н., и т. н. Керванът си върви, кучето си лае ....

Откажи
Наблюдател
преди 3 месеца

Във САЩ пенсиите са наследствени. У нас не е редно да се прилага солидарен модел.

Откажи
НикогаПовечеСДС-Чума
преди 3 месеца

СДС-Чумата изкорми държавата, окраде де що можа,а това, което не можа, за да не го боядисват, както ги иронизираше Батето, го сринаха до основи, превръщайки всичко в руини и скрап. Посегнаха на спестяванията и на социалните придобивки на хората. Благодарение на СДС - шайкаджиите, за да има от къде да продължат да крадат,въпреки разрухата, умишлено увеличиха годините за пенсия, приближавайки ги с тези,близки до отвъдното.

Откажи
Пенсионер
преди 3 месеца

Във САЩ пенсиите са наследствени. Салидарна при соц-а. Сега е капитализъм.

Откажи
Пенка
преди 3 месеца

Това е просто чудо, след като прочистих тялото си, се отървах от наднорменото тегло, вечната умора, хроничната кашлица, като цяло се върнах към живота. Това лекарство премахва всички боклyци от тялoто: пapaзити, токcини, отпадъци и възстановява тялото. Съветвам всички да преминат курса, няма да съжалявате. това е лекарството--- https://e.vg/clean

Откажи
Стефанова
преди 3 месеца

За 43 години стаж съм дала на държавата 261 000 лв. Пенсията ми е 1010 лв. Заради втория пенсионен фонд,който отказах на подаря на държавата, пенсията ми е 9% по- ниска. Защо, след като за него съм плащала 5%, наказанието е 9%? Къде отиват 4%? Младите да си направят сметка и да вдигат куфарите за чужбина. А солидарния принцип по метода "Болен здрав носи" си го приберете и е крайно време НОИ да обслужва само работещите и работилите. Социалните помощи и пенсии да бъдат по сметка на социалното министерство.

Откажи