Отмъщението на малкия бизнес

Подкрепата на частните предприемачи за ГЕРБ падна от 85% на 10 на сто

Отмъщението на малкия бизнес | StandartNews.com

Социологът Кънчо Стойчев обяви, че с Андрей Райчев се връщат в Института за социални дейности. Предстои промяна от 1 юни и с тяхната агенция "ББСС Галъп Интернешънъл". "ББСС" ще продължи да се занимава с маркетинг, а марката "Галъп" стартира в нова агенция, която се казва "Галъп интернешънъл", чийто изпълнителен директор ще бъде Първан Симеонов.

След февруарските събития имаме изключително важен нов политически субект на цялата българска политическа сцена и това е българското обществено мнение. Това е новият субект, който ще бъде непреодолим и за настоящия парламент, и за правителството и ние го видяхме на етапа на проектокабинета. Който и да дойде на власт, оттук нататък той ще трябва да бъде в интензивен диалог с гражданството и да бъде много бърз в реакцията си.

Не е вярно, че БСП спечели изборите и бутна Борисов, не е вярно, че ДПС постигна това. Борисов беше бутнат от власт не от БСП и ДПС, ключовият сегмент в българското общество, който застана изцяло против управлението на Борисов не по политически, а по икономически причини, беше българският малък и среден бизнес. През 2009 година, когато Борисов победи на изборите, социологическите анализи показваха, че над 85% от частните предприемачи гласуваха за ГЕРБ, в края на миналата година същият показател беше паднал под 10%. Ние имаме цял един обществен слой, който изцяло смени своите позиции за 4 години. БСП има своя таван и той не е повече от 800 000 души, а БСП получи 950 000 гласа, повечето гласове за БСП бяха от дясно и умерено дясно мислещи хора, от предприемачи, малкия и средния бизнес, които гласуваха против установяването в страната на политически ред, който изтреби българския бизнес. Това е ново в България. Никога този слой не е бил толкова единен и не е довеждал до обръщане на резултата и до сваляне на политическа партия от управление поради намесата й в икономиката.

Катарзисът от ГЕРБ обаче е пред нас и все още не се е случил. Цветанов и Борисов притежават профилите на цялата си бивша парламентарна група на ключовите общественици, на всички политици от опозицията, това ще бъде темата на следващите дни.

На тези избори България се оказа център на сблъсъка на европейската левица и европейската десница. Подкрепата на Европейската народна партия за Бойко Борисов на европейско равнище ще има изключително негативни резултати във всички страни от Евросъюза, резултати в ущърб на ЕНП. Сергей Станишев не притежава харизмата на Бойко Борисов, но в последната една година той започна от невъзможна ситуация, в която Първанов вече не е президент и тръгва да го сваля отвътре, а Борисов подкрепя Първанов.

В крайна сметка Станишев спечели тази битка, посмя да организира референдум, спечели референдум, посмя да реорганизира партията отвътре, посмя да тръгне на широко антигерберско взаимодействие с целия граждански спектър, успя и накрая успя в това, което каза преди една година: "Ние ще отстраним ГЕРБ".

(Пред БГНЕС)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай