Отличен 2008 за Peugeot

Малкият френски кросоувър очарова с дизайн, комфорт и икономичност

Отличен 2008 за Peugeot | StandartNews.com

Малките градски кросоувъри са един чудесен избор както за млади, така и за по-улегнали хора. Вероятно и заради това в последните години популярността им расте с всеки изминал ден, а поръчките им не спират да се увеличават. Като цяло асоциацията на всеки, когато чуе или види подобна кола, е приятели, семейство, дълъг път, уикенд, ваканция и т.н. Абсолютно същите мисли навяват още при пръв поглед и върху Peugeot 2008. За разлика от някои други класове съвременни автомобили, към кросоувърите изискванията са малко по-различни от стандартните. Вместо мощност и динамика, каквото иска от колата си почти всеки запален по автомобилите човек, тук акцентът пада върху комфорта, достатъчните обеми, функционалността и не на последно място икономията на гориво. С всичко това Peugeot 2008 се справя страхотно.

 

На пръв поглед Peugeot 2008 е типичен представител на съвременния дизайн на "лъвчетата". Определението спортно-елегантен според мен му подхожда напълно. Като нито едно от двете не е в повече и не взима превес. Отвън линиите на малкия кросоувър напомнят и на градският 208, което е нормално, тъй като колата е изградена върху неговата база. Същата прилика може да се открие и при интериорния дизайн, особено около шофьорското място. Най-напред се забелязва малкият волан, който се появи първо в 208, а по-късно и при по-големия 308. Като цяло таблото и централната конзола също доста наподобяват тези от 208. Качеството на материалите е много добро, а същото мога да кажа и за дизайна, който прави 2008 абсолютен симпатяга и отвътре. С това обаче приликите с типично градския модел като цяло се изчерпват и започват разликите. Които са доста. Изключая най-очевидната, че 2008 е по-скоро не компактен градски, а семеен автомобил, най-сериозно впечатление правят обемите, които предлага колата, а те са доста сериозни дори и за малкия клас кросоувъри. Сядайки зад волана, човек по никакъв начин не се чувства като в малка кола, даже напротив. Пространството вътре е много добре организирано, благодарение на което 2008 предлага повече място за шофьора и пътниците, от колкото изглежда. Това важи с особена сила и за задните места, които са напълно достатъчни за двама възрастни да прекарат комфортно пътуване, било и по-дълго. Която възможност се подсигурява и от достатъчното място за коленете. Ако между възрастните пътници обаче трябва да седне и трети, нещата може и да не изглеждат идеално. Но все пак да не забравяме, че говорим за доста компактна кола. Все пак 2008 се цели в семействата, а в тях обикновено няма повече от двама възрастни и две деца. Дори и само едното от тях да е на по-малко годинки, компактният кросоувър на Peugeot ще се справи чудесно с превозването им и на големи дистанции. За целта 2008 разполага и с напълно адекватния за класа багажник с обем от 360 литра, които са достатъчни да съберат куфарите за ваканцията. Ако случайно ви се налага да превозите по-обемист товар, след сгъването на задния ред седалки багажникът нараства до 1194 литра.

 

Peugeot 2008 определено може да се гордее и с возията. Типично за "лъвчетата" тя е много комфортна, но същевременно колата не се държи като кораб. Поведението на шасито при големи скорости по магистралата е много добро за високото купе, а колата се представи отлично и в завоите до Рилския манастир.
Друго нещо, което не мога да не похваля, е двигателят. Тестваната от мен 2008-ца беше оборудвана с 1.6-литровият дизелов e-HDI с мощност от 92 к.с. и 230 Nm въртящ момент, съчетан с 5-степенна ръчна скоростна кутия. Още след първите няколко километра в града започнах да си задавам въпроса "Защо всички коли с 92 коня не вървяха така?". Наистина, ако човек не знае, трудно може да повярва, че колата е под 100 коня. Реално двигателят си се справя отлично с изтеглянето на 1160-те килограма на това Peugeot 2008, дори и шофьорът да си има двама спътници и малко багаж. Естествено никой не очаква точно от този двигател да прави чудеса, но пък и самата кола не е спортно ориентирана и е създадена за съвсем други цели. Които си постига без никакви грижи. Освен доста пъргав за характеристиките си, 1.6-литровият e-HDI ме очарова и с икономичността си. За която в градски условия помага и Start&Stop системата, с която автомобилът беше оборудван. Според заводските данни с този мотор колата трябва да постига смесен разход от 4 литра на 100 км. Смятам, че при по-прецизно, внимателно и насочено към пестеливост каране цифричката далеч не е непостижима. След 400 км с двама пътници и малко багаж средният разход при мен беше 4.2 литра. Трябва да отбележа обаче, че в маршрута имаше и градско, и магистрала, макар не много дълга. На нормалния междуградски път компютърът ми показваше среден разход от 3.8 литра при 3.6 по книга, което също си е много добър показател. Е, трябва да призная и че не съм настъпвал много-много газта. Като цяло мога да отбележа, че това Peugeot 2008 остави у мен изключително приятни впечатления и смятам, че е отличен избор за хората, които търсят автомобил точно в този сегмент. Ако решите да се сдобиете с някой екземпляр, трябва да знаете още и че цените на базовия модел с 1.2-литров бензинов двигател с 82 к.с. започват от 27 696 лв. с ДДС. Най-мощната версия с 1.6-литров e-HDI, но със 115 к.с. и пълен пакет екстри цената на автомобила достига 40 022 лв.

 

Dacia е №1 по продажби в България през 2013 г.


Dacia реализира 2118* нови автомобила на българския пазар през 2013 г., което я прави най-продаваната автомобилна марка в България. Тя изпреварва традиционно първия Volkswagen, който заема второ място с 2068 продажби и Toyota (трето място с 1951 автомобила). Често коментираните в последните седмици нови автомобили с прекратена регистрация нямат никакво влияние върху подредбата в челната тройка и това само утвърждава лидерската позиция на Dacia (24 за Dacia, 68 за Volkswagen и 3 за Toyota). Освен първото място по продажби Dacia спечели и приза "Ван и многофункционален автомобил на 2014 г.", присъдена на Dacia Dokker от Прес Авто Клуб България.

* Официални данни, предоставени от Главна дирекция "Национална полиция"- МВР за броя на регистрираните и на тези с прекратена регистрация нови автомобили от 01 януари 2013 до 31 декември 2013 г.

 

Магически багажник - хитът на Kuga


Всеки е попадал в следната ситуация - напълнили сте няколко торби с покупки и се опитвате да измъкнете ключа от джоба, за да отворите багажника на автомобила си. Клиентите на новия Ford Kuga нямат такъв проблем. Миналата година автомобилът стана първият средноголям SUV в Европа, който предложи отваряне на багажника без ръце, а само с леко движение на крака под задната броня. 48% от клиентите на Kuga (35 700 души) са поръчали тази технология през 2013 г. Най-много от нея са се възползвали холандците -(94% от всички, купили си модела), следвани от португалците (83%), ирландците (77%), норвежците (70%), румънците (67%), датчаните и финландците (по 63%), австрийците (62%), италианците (60%), чехите и германците (по 60%).

 

Системата включва два сензора в задната броня, която регистрира крака на шофьора и реагира на движението му. Това гарантира, че отварянето на багажника без ръце не може да се активира случайно, например ако котка или друго животно мине под колата. Ford е използвал доброволци при тестването на прототипа на системата, за да усъвършенства необходимото движение.

 

Новият Kuga е оборудван също с активен паркинг асистент, система за спиране в града и система за задвижване на четирите колела. Последната предварително преценява пътните условия 20 пъти по-бързо от мигване на окото и разпределя въртящия момент, за да осигури на шофьора най-доброто съотношение между управление и сцепление.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай