Откриват фотоизложба за 1-вата бг археологическа мисия в Египет

Откриват  фотоизложба за 1-вата бг археологическа мисия в Египет | StandartNews.com

София. Фотоизложба, посветена на дейността на първата ни българска археологическа мисия в Египет, ще бъде открита от 18:30 часа днес, от проф. Сергей Игнатов, съобщиха организаторите. Изложбата ще се състои в Център за култура и дебат "Червената къща" (ул. Любен Каравелов №15) от днес до 27 септември 2013 г.

Ще бъдат представени снимки от работата на българската мисия в Египет, която е единствената българска археологическа мисия извън България. Организатори на събитието са департамент "Средиземноморски и Източни изследвания" и Български институт по египтология към НБУ.

През 2011 г. екипът на „Български институт по египтология" към департамент Средиземноморски и Източни изследвания на Нов български университет започна първите в историята на нашата държава разкопки в Египет. В края на месец февруари 2013 г. успешно приключи вторият археологичен сезон на Тиванска гробница № 263, която се намира на западния бряг на Нил при съвременния град Луксор (древна Тива).

Гробницата е разположена в южната част на местността Шейх Абд ел-Курна и принадлежи на сановника Пиай, живял при управлението на Рамзес ІІ (ХІІІ век пр. Р.Хр.). По време на разкопките се откриха множество артефакти от времето на създаване на гробницата и от по-късни периоди, което показва, че гробницата е била използвана вторично. Сред най-интересните предмети са фрагменти от стените с текст, който ще подпомогнат реставрацията на релефите в гробницата. Ценност представляват и открития големия брой женски фигури, статуетки ушебти, амулети и мъниста.

Разкопките са реализирани с финансовата подкрепа на Централния фонд за стратегическо развитие на НБУ и „Български институт по Египтология" към НБУ. Изследването на гробница № 263 ще продължи и през 2014 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай