Откриха неочаквана полза от витамин D

Ето в кои храни се съдържа

Откриха неочаквана полза от витамин D | StandartNews.com

Нови ползи от витамин D откриха учените. 

Многобройните ползи от витамина отдавна са доказани, но според нови проучвания, слънчевият витамин поддържа и мозъка силен, тъй като по-високите му нива се свързват с по-силна когнитивна функция, пише Fortune.

Сара Бът, автор на проучване и директор на Изследователския център по хранене Jean Mayer USDA в университета "Тъфтс", заяви, че витаминът може да "създаде устойчивост за защита на стареещия мозък от заболявания като Алцхаймер и други видове деменции".

Безспорен факт е, че излагането на слънчева светлина е един от най-добрите източници на витамин D. Може обаче да си набавите от него и чрез консумация на различни храни или прием на хранителни добавки.  

Ето няколко храни, богати на витамин D, които да добавите към режима си.

Сьомга

Експертите обикновено препоръчват да се консумира мазна риба като сьомгата, тъй като тя е богата на витамин D. Отглежданата във ферми сьомга съдържа само 25% от количеството в дивата. Начинът на приготвяне също е от значение: Сьомгата губи част от витамин D след пържене, така че фурната е по-добрият вариант.

Бонус: студеноводната риба съдържа омега-3 мастни киселини, които помагат за подобряване на настроението и укрепване на мозъка.

Гъби

Гъбите са изключително богати на витамин D в сравнение с други продукти, особено ако са изложени на слънчева светлина или са обработени с ултравиолетова светлина, преди да се появят в магазините, според Harvard Health. Белите печурки имат най-много витамин D след излагане на слънчева светлина. 

Жълтък

Класическа закуска с яйца и препечен хляб е гарантиран източник на витамин D.

Въпреки че жълтъкът има лоша слава, защото е с по-високо съдържание на холестерол, което се свързва с повишен риск от сърдечни проблеми, яйцата в умерени количества са препоръчителни, според Harvard Health.

Друго ключово предимство: с ниско съдържание на наситени мазнини, едно голямо яйце съдържа около три грама протеини и може да спомогне за устойчива енергия през целия ден.

Пълномаслено прясно и кисело мляко

Пълномасленото прясно мляко е изключително богато на този витамин и неслучайно фигурира като основен продукт в хранителните режими за деца.

Освен източник на витамин D, киселото мляко пък е отличен източник на протеини с антиоксидантни свойства, които помагат за укрепване на чревната флора и имунната система.

И все пак, преди да увеличите приема му, посъветвайте се с лекар, тъй като прекалено много витамин D може да доведе до натрупване на калций и увреждане на бъбреците.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай