Отключи ума си в Къщата на вдъхновението

Две дами превръщат дома на ген. Никифоров в център за сугестопедия

Отключи ума си в Къщата на вдъхновението | StandartNews.com

Две дами превръщат дома на ген. Никифоров в център за сугестопедия Счетоводители учат английски, правейки се на художници и фотографи, не пишат домашни

Искало ли ти се е да излезеш от Матрицата? Да разбиеш поне с един нов акорд монотонния ритъм на всекидневието: работата, шефа, парите, децата, училището, проблемите, скандалите... И да откриеш кога по пътя си свалил от голямата раница на гърба си удовлетворението, което носят музиката, поезията, фотографията, картините? Искало ли ти се е да преоткриеш себе си и отново да повярваш, че си на 20 и имаш криле? Тогава непременно мини по ул. "11 август" в центъра на София. Аристократичната къща на № 10, принадлежала някога на героя от Сръбско-българската война ген. Никифор Никифоров, министър в правителството на Иван Евстратиев Гешов, ще те привлече като магнит. Зад привидно сухото название сугестопедична къща "7 ключа" те чака един напълно нов свят, който ще отключи вдъхновението ти.

 

Проф. д-р Георги Лозанов развива, променя, доразработва метода сугестопедия до смъртта си през 2012г. Признат по света и залегнал в основата на много популярни алтернативни методи на обучение, в родината си той е все още слабо известен. По-възрастните хора, които са чували за него, го свързват с етикета „сънната метода“, по-младите - свеждат познанията си за него до рекламното: научи чужд език за 25 дни. Истината е, че в "7 ключа" нито те приспиват, за да ти налеят кофа знания в ума. Нито вършат магии, след които четеш Конфуций в оригинал. Двете лъчезарни дами Румяна Йохнева и Ценомира Димитрова, създали "7 ключа", вярват във философията на метода и го живеят. А той залага основно на

обучение без стрес

което отваря скритите резерви на паметта, отключва креативността и има лечебен ефект. Защото залага на споделянето и общуването. В практиката днес най-яркият резултат от него наистина е усвояването на чужд език. Но методът има психо-хигиенен ефект, помага на по-затворени хора да се адаптират лесно в социална среда, учи хлапетата да четат асоциативно. Но най-вече - отключва творческия потенциал и формира култура на общуване. Точно на това залагат Руми и Цени. Искаме да създадем общество, социална среда, в която хората, освен да надградят себе си, получавайки знание, да намерят и нов тип отношения, да споделят своя опит за това, казва Руми. И припомня, че едно от основните послания на сугестопедията, освен метод на обучение, е нова култура на общуване. Нещо, което вече е огромен дефицит. Заключени във Фейсбук все повече хора не знаят как да контактуват очи в очи.

Усвояването на чужд език чрез метода на сугестопедията е най-подходящо за големи хора, които имат някакви знания, но се притесняват да говорят. В масовия случай става въпрос за английски. Днес той е задължителен. Всеки втори българин го е учил малко или много, има латентни знания, които иска да използва, но не смее да си отвори устата, за да не му се смеят другите.
Кое отключва магията? Отговорът е в общуването. Влизайки в Къщата на вдъхновението, човек оставя "багажа" на своя Аз на входа заедно с чантата, чадъра, палтото, телефона. За да го почувства напълно, се събува. Къщата е застлана с меки килими, които те карат да се чувстваш у дома си.

Лятото ходиш бос, зимата си носиш пантофи

Правим си пантофено парти - с ушички, очички, всеки носи онова, което ще го накара да се отпусне и почувства свободен от проблеми и ангажименти, казва Руми. Резултатите зависят от състоянието на човека. Колкото по-спокоен влиза в къщата, толкова повече научава. Усвояването на език става в среда, тоест - в група. Но не каква да е. В нея всеки приема "нова самоличност". Избира роля. Тон дава преподавателят. От първата си поява в групата той е художник, фотограф, артист, банкер, манекен, фокусник, каквото си реши. Задължително обаче е леко провокативен, за да прикани "учениците" да се отпуснат и да си изберат най-невероятни за тях роли. Те включват ново име, професия, държава. От първата до последната минута на курса, който за начинаещи трае 100 учебни часа - 25 дни, пет пъти седмично по 4 часа, се говори на английски. Къщата е пълна с шапки - спортни, официални, с козирки, периферии, воалетки. Правят чудеса, разказва Цени. Шапката те крие, най-бързо ти помага за "избягаш" от личността си и да влезеш в нова роля. Идеята на всичко това е

човек да забрави, че го е срам

да говори, защото може да сбърка. При сугестопедията грешката не е фатална. Затова, според наблюденията на Руми, най-трудно към метода се адаптират лекарите. В природата им е закодирано, че грешката е равна на смърт. И им отнема време, за да разберат, че има среда, в която и те имат право да бъркат, без това да има последствия.
Хората на числата - счетоводители, банкери, бизнесмени, които често определяме като сухари, се оказват много креативни. Те си избират коренно противоположна самоличност - танцьорка, художник импресионист, барман... И обратното. Хората на свободните професии търсят ново Аз, в което властва редът. Фотографка, на която целият живот бил на път, се "представила" като най-строгия шеф на бизнес офис.

Обучението се базира на "играта" - без напрежение, стрес и умора. Без домашни. "Ученикът" трябва по 10 минути сутрин и вечер да преглежда текста. И толкова. Един от принципите на усвояване на знанието е сканирането. По стените има табла със снимки и картинки, под които е изписано названието на предмета на съответния чужд език. Но наизустяване няма. Това остава асоциативно в съзнанието като фотографски отпечатък. Но се работи с всички видове памет – визуална, слухова и двигателна и с динамиката между дългосрочната и краткосрочната памет. Усвояването на четирите езикови умения – слушане и разбиране, четене и разбиране, говорене и писане става по естествения начин, по който учи детето. В първия курс писането отсъства. То се случва спонтанно в следващите.

Но развитието на останалите три умения в първия курс е несравнимо по-бързо и по-трайно от стандартните методи. Всички курсисти, записали се да изучават напълно непознат език, остават изумени от себе си, когато в края на първата седмица се оказва, че могат да четат, без до този момент да са учили съответната азбука.
Сугестопедията помага скритите заложби на човек да излязат на повърхността и да поемат нов живот, подчертава Цени. 60% от хората, които преминат някакъв сугестопедичен курс - най-често езиков, след това твърдят, че предприемат кардинална промяна в живота си, допълва Руми. В масовия случай това е

смяна на работата и то на ново поприще

Мнозина обаче предприемат ремонт на дома, отиват да живеят в друг град или поемат на пътешествие
Голямото предимство на курса е, че създава приятелства, категорични са Руми и Цени. Веднъж месечно курсистите си правят сбирки, участват в съпътстващите събития, които се организират в къщата. Едно от предстоящите например е рисуване на птици по образ и звук.
Седем са преподавателите в "7 ключа". Всички те имат филологическо образование и са преминали лицензионен курс за сугестопеди. Руми и Цени водят курсове по английски. В къщата се преподава още бизнес английски, английски за тийнейджъри, немски, испански, италиански и др. Условието е да си над 14.
Удивителни резултати постигат хора, които владеят чужд език и искат да усвоят втори, но нямат време за това. Методът отлично работи при деца, включително и от езикови гимназии, които познават граматиката, но имат бариера на общуване. Курсовете са безценни за жени в майчинство, при прехода към връщане отново на работа.

Руми зарязва бизнеса, Цени - класната стая

Заради сугестопедията Йохнева продава апартамента си, Димитрова открива, че ученето лекува

Противоположни, но еднакво вдъхновяващи, са личните историите на Руми и Цени. За тях животът е сугестопедия. Макар Руми да е от род на учители и като дете да е мечтала за тази професия, до 2014 г. никога не е била преподавател. Зарекла се да не влиза в класна стая, когато във втори курс английска филология, поправила продавачката в магазина, че не се казва чам фъстък, а шам фъстък. Разбрах, че вече имам професионална деформация и дадох дума да не мъча хората, смее се днес Йохнева. Затова поема по пътя на корпоративния бизнес. Има магистратура по бизнес администрация, живяла в САЩ, 20-години градила кариера в маркетинга и търговията и често като началник.
Накрая работех на компютър, получавах много пари и ръководех сериозен екип, който се занимаваше с маркетинг, но се терзаех, защото не получавах удовлетворение, разказва Руми. В главата й били само таргети, продажби и маркетингови стратегии.
Научава за сугестопедията случайно - от интернет. Така открива че проф. Лозанов е жив и е в България. Прави няколко опита да се свърже с него, но неуспешно. Няколко месеца по-късно той напуснал този свят. Но Руми била запленена от метода. Накрая напуснала работа и преминала обучението за преподавател при наследничката на метода на проф. Лозанов Ванина Бодурова в Сливен. От тогава преподава английски чрез сугестопедия. Нищо не може да се сравни с блесналите очи на курсистите и гордостта, с която си тръгват, споделя Руми. За да сбъдне мечтата си да преподава, продала апартамента си и днес заедно със сина си и кучето живеят под наем.
За разлика от нея Цени пък винаги е била преподавател по английски - в училища, ИЧС, Нов български университет, различни школи. Завършила е българска и английска филологии. Няма недъг на родната образователна система, който да не е изстрадала. Тотално сбъркана е, казва Димитрова. Според нея начинът на обучение у нас трябва напълно да се преформатира, защото не развива индивидуалните заложби на децата. Напротив - и в момента слага летва върху тях, повелявайки им: всички вие ще бъдете еднакви. Работейки с възрастни обаче тя започнала да си дава сметка, че самото учене на чужд език предразполага към развитие. Изучавайки чужд език, сякаш включваш нова личност. Затова в годините усвояването на чужд език като лечебна терапия се превръща за нея в тема на изследване. Тя също попада неслучайно на сугестопедията. Решава да пробва. Но след завършване на обучителния курс разбира, че методът на преподаване, който сама се е мъчила да открие, всъщност вече съществува. И му се отдава изцяло.

Ген кодове ни помагат да открием заложбите си

Допълнителен и много интересен сугестопедичен курс на английски език започва да води наесен Ценомира Димитрова. Ген ключове. Произтича от доста популярния вече хюмън дизайн, но не дели хората на типове, а създава картата на нашата уникалност. Това е синтез на древна и нова практическа мъдрост, който ни дава инструментите да разкрием истинския си потенциал и да открием истинската цел на живота си. В курса, който се нарича "Изкуството на съзерцанието" всеки ще се научи как да разчита личния си профил – уникалната поредица от кодове, с които се раждаме. Съчетано с датата, часа и мястото на раждане, курсистът ще открие кои са уменията, с които е дошъл на този свят и задачите, които трябва да свърши. Така ще знае какво в себе си да развива. Целта е човек да се научи да използва всичко, което като код е заложено в него, обяснява Цени.

Картините по стените лекуват

Изучаването на чужд език като лечебен метод е една от основните цели на Руми и Цени. Затова цялата атмосфера в къщата е уютна и релаксираща. Двете дами се допитали дори до специалист по фън шуй, за да боядисат правилно стените. Така трите "учебни" стаи са в меките тонове на жълто, синьо и гълъбово сиво - според степента на знания на курсистите.
По стените на цялата къща са картините на доц. дфн Добринка Анастасова Райнова (1939-2018), които имат доказано лечебно въздействие според изследвания на психологичния факултет на университета в Санкт Петербург. Малцина знаят, че тя е била университетски преподавател, общественик, журналист, поет, художник, изследовател на българския език и средновековната история. Завършва българска филология в Софийския Университет, но по-късно - просто, за да докаже, че може, завършва семестриално и инженерно образование в Техническия университет.
За Добринка невъзможни неща няма. Успоредно с преподавателската си работа тя ръководи проект за лингвистичното обезпечаване на българската стенографска машина “Стеноки” (български патент) в сътрудничество с проф. д-р Георги Лозанов и Държавния научноизследователски институт по сугестология. Поставя началото на ново направление в лингвистиката – мотиватология. Още, когато информацията се обработва на перфокарти, тя създава първия машинен мотивационен речник на българския книжовен език.
Рисува от 1979 година. Има множество самостоятелни изложби в Русия, Гърция, Парагвай, България. Нейни картини има в частни колекции по целия свят.

Седемте закона на сугестопедията

Сугестопедията е комбинация от педагогика, психология и изкуство. Създадена е от българския учен, психиатър и педагог проф. Д-р Георги Лозанов и е развита в ръководения от него научно-изследователски институт по сугестология в периода 1966-1991. Призната от ЮНЕСКО за оригинална образователна система още през 1978 г. Основава се на 7 закона: любов, свобода, убедеността на преподавателя, че "нещо необикновено се случва", многократно увеличен материал, принципът цяло-част и част-цяло, златната пропорция и приложение на класическото изкуство и естетика.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай