Отиде си известна режисьорка

Галина Кралева засне филми за актьори, писатели, художници, режисьори, музиканти, спортисти

Отиде си известна режисьорка | StandartNews.com

На 23 април, след кратко, но тежко боледуване, на 71 години си отиде режисьорката и сценаристка Галина Кралева.

Тя е автор на над 120 документални и на 2 игрални филма - "Птицата" и " Нито дъх" (продукции на БНТ) повечето от които са посветени на български интелектуалци и общественици, оставили диря в българското култура и изкуство, съобщи БНТ.

Галина Кралева засне филми за актьори, писатели, художници, режисьори, музиканти, спортисти сред които Дора Габе, Павел Вежинов, Иван Андонов, Дечко Узунов, Никола Манев, Румен Скорчев, Александър Божинов, Христо Нейков, Светлин Русев, Жул Леви, Георги Генков, Лика Янко, Георги Павлов-Павлето, Иван Димов, Любомир Денев, Йосиф Сърчаджиев, патриарх Неофит, Нешка Робева, Анелия Раленкова, Илиана Раева, Бианка Панова.

През 1975 г. Галина Кралева се дипломира във Всесъюзния държавен институт по кинематография (ВГИК) – Москва, по специалността кино и телевизионна режисура, специализира в Холандия при кинодокументалиста Йорис Ивенс. От 1977 до 1992 година работи като режисьор-постановчик в Студия за телевизионни филми "Екран". От 1996 до 1999 година работи като режисьор в Българска национална телевизия. От 2000 година е режисьор на свободна практика.

Голяма част от филмите на Галина Кралева са участвали на български и международни филмови фестивали, където са били удостоявани с престижни награди. Нейни ленти са печелили награди в България, Япония, Русия, Франция, Унгария.

Филмите ѝ са прожектирани и в българските културни центрове в Москва, Скопие и Рим. Филмите й са показвани и в редица страни по света, сред които Франция, Италия, Унгария, Испания, Швейцария, Русия, Германия, Израел, Китай, Япония, Австрия, Индия, САЩ, Мексико, Бразилия, Северна Македония, Гърция.

Филмът "Цветът на страданието", посветен на художника и колекционер акад. Светлин Русев, бе в официалната селекция на Международния женски филмов фестивал в Кретей, Франция, 1995, и бе прожектиран по време на Есенния салон в Париж през 1995 година, както и по време на изложби на Светлин Русев в Германия, Австрия, Индия и САЩ.

Филмът "Анелия" за златното момиче на българската художествена гимнастика Анелия Раленкова спечели Награда на Фестивала за спортни филми в Будапеща през 1983 година, както и Голямата награда "Златна камера" от кинофестивала в Рен, Франция, 1984 година. Филмът е закупен от Музея на Международния олимпийски комитет в Лозана.

През 2020 година Галина Кралева бе отличена с Почетния знак на Министерство на културата "Златен век" – "Печат на Цар Симеон Велики", златен и грамота по случай 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Опелото на Галина Кралева ще се извърши на 27 април (сряда) в столичния храм "Света София" от 13 часа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай