Отбелязваме Световния ден на влажните зони

Мотото тази година е „Влажните зони и биоразнообразието“

Отбелязваме Световния ден на влажните зони | StandartNews.com

На 2 февруари отбелязваме Световния ден на влажните зони. През 1971 година на тази дата  в иранския град Рамсар, който е разположен на брега на Каспийско море, приемат международната Конвенция за влажните зони, известна и като Рамсарска конвенция.

Мотото на кампанията тази година е „Влажните зони и биоразнообразието“, като целта на информационните кампании е да се насочи общественото внимание към важността на влажните зони и да се насърчи тяхното възстановяване, опазване и разумно използване

Честотата на природните бедствия се увеличава и по-голямата част от тях са свързани с водите, пише Канал 3. Поради климатичните промени се очаква дори засилване на тази негативна тенденция в бъдеще. В същото време голяма част от обществото не е достатъчно запозната с ролята на влажните зони и това доколко те ни предпазват. Често на влажните зони се гледа като на запустели терени, които трябва да бъдат усвоявани за различни други ползвания. По преценка на учените от 1990 година досега най-малко 64% от влажните зони в световен мащаб са изчезнали.

Основните послания на Световния ден на влажните зони са: Влажните зони са естествена защита срещу бедствията и ни помагат да се справим с екстремните природни явления; Правилно управляваните влажни зони осигуряват на местните общности защита и възможност за бързо възстановяване при природни бедствия; Необходимо са действия за подпомагане опазването и насърчаване устойчивото ползване на влажните зони.


 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай