От масона се иска името му да е чисто

От масона се иска името му да е чисто | StandartNews.com

Магистратите ще трябва да декларират дали членуват в тайни организации от рода на масонските ложи, реши миналата седмица парламентът, който прие окончателно втория пакет промени в закона за съдебната власт. Коментар на Румен Ралчев, Велик Приор на приорат България, масон 33-та степен.

- Господин Ралчев, Майсторът на ложата може ли да окаже влияние върху чирака в ложата, който е прокурор, и по този начин да се реши делото не в съдебната зала...

- Масонството е школа за мъже, за изграждане на характери и за усъвършенстване. Взискателността за това всеки масон да има чисто име в обществото, да се полза с добро име в обществото, е водещо при приемането му и в цялото членуване на тамплиера или масона в сдружението, в което е той. Ако срещу някой тамплиер или масон се заведе дело, той временно се замразява, това е оригиналният израз и той се отстранява от организацията до преминаване на съдебното дело, така че автоматически казвам, че е невъзможно той да влияе по какъвто и да е начин. Това са механизми, които масонството много отдавна е създало. Между другото, ние догодина ще празнуваме 300 години от официалното регистриране на първата велика масонска ложа в Англия. А иначе като цяло масонството е с хилядолетна история. През всичките години на своето съществувание, за да може да съществува толкова дълго, то е изработило своите механизми и е направило така, че масонството да е полезно за обществото.

- Задължен ли е един масон да декларира, че е масон?

- По лично убеждение тамплиерът или масонът може да обяви, че е член на дадена организация.

- Ако излезе обаче един списък и този човек, ако е магистрат, не е декларирал, това няма ли да бъде повод и за изнудване?

- Веднага мога да кажа, че е създаден един инструментариум за притискане на неудобни магистрати.

- Във вашата ложа има ли магистрати?

- В масонството са минали стотици магистрати, които са едни достойни хора. По моя информация, всички замразиха своето членство и това е нещо много неприятно, защото това е един интелектуален потенциал, който работеше в полза и на Великата ложа, на всяка ложа, и в полза на обществото. От няколко години се провежда целенасочена кампания и то от тези, които не бяха приети в масонството, основно, срещу магистратите.

(Със съкращения, пред Канал 3)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай