От какво се нуждаете за надеждни заварки

Качеството на техниката е важно

От какво се нуждаете за надеждни заварки | StandartNews.com

Заваряването е процес на свързване на две или повече части в едно. Съществуват няколко различни метода на заваряване, като такива са ръчно електродъгово с обмазани електроди - РЕД, МИГ/МАГ – метал инертен газ и метал активен газ, ВИГ – волфрам инертен газ, плазмено, газопламъчно, подфлюсово, лазерно заваряване и много други.

За заваряване на детайли, изработени от стомана, РЕД заваряването с обмазани електроди е най-предпочитаният вариант. По време на заваряване заваръчната дъга гори между метален електрод, който се топи, и заварявания елемент. При ВИГ заваряването заваръчната дъга гори между волфрамов електрод, който е нетопим, заедно със заваръчния елемент. Един от най-популярните методи на заваряване е МИГ/МАГ. Затова в тази статия ще засегнем именно него.

Източник на изображение: canva.com

Когато говорим за МИГ/МАГ заваряване, трябва да направим едно много важно уточнение. Ако процесът на заваряване се извършва в защитена среда от инертен газ, то тогава методът на заваряване се обозначава като МИГ. Когато защитният газ е във взаимодействие с метала, методът на заваряване се нарича МАГ. Специфичното при МИГ/МАГ заваряването е, че то се осъществява с помощта на топящ електрод. По време на заваряване дъгата се възпламенява между електрода, който се топи и метала, който се заварява.

Процесът на заваряване се извършва в среда от защитен газ, като той може да бъде аргон, въглероден диоксид или друг газ. При този вид заваряване електродът е навит на ролка тел с диаметър между 0.6 и 3.2 мм. Телът може да има различен състав, като той се избира спрямо детайлите, които ще се заваряват. Телът може да бъде както плътен, така и тръбно-флюсов. Силата на тока на апарата се регулира обикновено с помощта на превключвател, а скоростта, с която се подава телът, се регулира спрямо дебелината на предмета, който се заварява и силата на тока.

Това са и основните елементи, които са необходими, за да направите качествена и надеждна заварка с МИГ/МАГ заваръчен апарат. Този тип заваряване е свързан и с много предимства и поради това е и предпочитан и избиран вариант не само от майсторите вкъщи, но и от професионалистите. С МИГ/МАГ заваръчен апарат заварките се правят лесно. То е подходящо особено за вертикални и таванни заварки. Много голямо предимство на този тип заваряване е чистата работа и чистият заваръчен шев без шлака. Ако използвате този заваръчен апарат, шевът ще е гладък и равномерен за разлика от другите типове заварки.

На следващо място заваряването с МИГ/МАГ апарат се смята за един от най-лесните и производителни методи. Причината е, че лесно се заваряват тънки ламарини, като рискът от прогаряне е сведен до минимум. Това именно е и причината този тип заваряване да се използва при ремонт на автомобилни купета. С него може да се заваряват различни метали. Трябва да се има предвид, че при обикновените, нисколегираните и високолегираните стомани, се употребява въглероден диоксид, докато при заваряването на алуминий или мед например се използва аргон. При тези материали минималната дебелина трябва да бъде не по-малка от 2 мм, тъй като за по-тънките материали е по-подходящо да използвате ВИГ заваръчни апарати.

Друг плюс на МИГ/МАГ заваряването е минималното загряване на предмета, който заварявате, както и на пространството около него. Така се намалява и рискът от получаване на деформации. Това е причина МИГ/МАГ заваръчният апарат да се смята за изключително надежден. Тук липсва и рискът от увреждане на очите заради попаднали частици в тях поради липсата на шлаки.

Освен предимства МИГ/МАГ заваряването има и недостатък и той е свързан с това, че не е подходящ за заваряване на открити места, тъй като атмосферните условия може да не са подходящи. Така например вятърът или влагата може да намалят защитния ефект на газа. Затова, ако изберете МИГ/МАГ заваръчен апарат, е по-добре да го използвате на закрито или при заваряване на открито да използвате самозащитна тел, за която не се изисква допълнителна газова среда. Това се счита за единствения недостатък, тъй като този метод на заваряване се свързва с много добри резултати, ако трябва да се направи съпоставка с другите заваръчни методи.

Източник на изображение: canva.com

Откъде да закупя?

За да направите надеждна заварка, Ви е необходим качествен заваръчен апарат. Такъв можете да намерите в onlinemashini.bg. Там ще откриете над 150 модела MIG/MAG заваръчни апарати на супер цени. Всеки заваръчен апарат включва гаранционен срок, който може да се различава в зависимост от бранда.

В онлайн магазина ще намерите и друга заваръчна техника като електрожени, апарати за точково заваряване, WIG TIG заваръчни апарати, заваръчни машини за тръби, бренери, горелки, комбинирани заваръчни апарати и още много други. Възползвайте се и разгледайте и останалите категории в сайта. Предлагат се над 90 000 артикула на едни от най-ниските цени на пазара.

При поръчка от onlinemashini.bg над 70 лв получавате безплатна доставка до избран от Вас личен адрес или до офис на куриер. Доставката е сигурна и се осъществява във възможно най-кратък срок – обикновено до 3 работни дни. Всяка пратка е с опция преглед и тест, като имате и 15-дневен срок за връщане на продуктите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай