Вторник,

Оставаме без зърно. Ще стане ли хлябът 6 лева?

От: Редакция -
19999
Оставаме без зърно. Ще стане ли хлябът 6 лева?
A
A
A

Най-рано след 10 дни държавата ще има готовност да започне да изкупува зърно за държавния резерв.

Дотогава обаче може да се окаже, че в страната не са останали планираните за купуване количества хлебна пшеница. Това стана ясно при изслушването на земеделския министър Иван Иванов в ресорната парламентарна комисия. 

Министърът не изключи вероятността с тези темпове на износ в страната да не остане зърно от старата реколта и апелира към национална отговорност производители и търговци, предаде БНР.

Депутатът от ДПС Димитър Аврамов призова за крайни мерки, които според министъра, са невъзможни

"Сериозната мярка е една. Тя е ясна на всички. Трябва да се спре износът - категорично, ясно и точно, за да може да изкупите въобще някакви количества зърно, защото ако се забавите още няколко седмици, накрая няма да има смисъл и да го спирате износа", посочи Аврамов.

"Недвусмислено няколко пъти получихме предупреждение от Европейската комисия, че ако наложим забрана за износ, ще бъдем жестоко санкционирани.

Дори войната да спре, държавата пак трябва да изкупи и складира зърно, защото излизането от пазара на двете големи производителки - Русия и Украйна, ще доведе до рязък скок в цената на житото от новата реколка, а никой не иска да купува хляб от 6 лева", обясни земеделският министър.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички