Оставам, въпреки дълбоката криза

Оставам, въпреки дълбоката криза  | StandartNews.com

Да вземем западния модел, вместо да откриваме "топлата вода"

Захванах се с медицина по наследство, признава д-р Георги Георгиев

Надпреварата за млад медик вече тече с пълна сила. "Стандарт" събра предложенията за най-добрите лекари до 40 г. у нас. Както и за болничните мениджъри, които им дават шанс да се развиват в България. Тримата първенци сред лекарите ще получат 1-годишни стипендии в размер на 400 лв. месечно. Инициативата е част от кампанията "Млад медик" на в. "Стандарт", която се провежда заедно с Министерство на здравеопазването, Българския лекарски съюз (БЛС) и Дарик радио. Критериите, по които ще се оценяват кандидатите, са разработени съвместно с БЛС и Гражданска инициатива "Млади лекари за ново здравеопазване" и можете да ги видите на сайта ни - www.standartnews.com.

- Д-р Георгиев, защо избрахте да учите медицина?

- По наследство. И двамата ми родители са лекари.

- Какво ви накара да се ориентирате към специалността, която следвате?

- Моят вуйчо е ортопед.

- Вярвате ли в Хипократовата клетва или смятате, че няма място за нея в комерсиализираното ни общество? Кой е най-важният принцип в нея според вас?

- Дълбоко вярвам в нея, както и всеки един лекар, независимо от насочената атака от страна на обществото срещу лекарското съсловие.

Да ценим това, което сме, като лекари.

- Като лекар кои са най-важните професионални принципи за вас?

- Работа, усъвършенстване и пак работа.

- Какво мислите за здравната система в България? Дава ли тя достатъчно възможности за добро лечение и за нормално практикуване на медицина?

- Категорично здравната система е в дълбока криза и не дава възможност за нормално практикуване.

- Смятате ли да останете и да работите в България? Защо?

- Категорично смятам да остана в България, въпреки порочната система на здравеопазване.

- Кои са основните пречки пред младите лекари у нас?

- За този отговор трябва да се изпишат тонове мастило.

- Какво искате да се промени в здравната система?

- Не е нужно да откриваме "топлата вода", просто да се вземе западният модел.

- Какво бихте казали на хората, от които зависят промените?

- Да не се предават, въпреки трудностите. Надеждата ми е в тях!!!

Д-р Георги Георгиев е на 33 г. Завършва медицина в МУ-София през 2007 г. От 2010 г. е специализант към Университетската болница по ортопедия "Проф. Бойчо Бойчев" към МУ-София. През 2014 г. придобива научна степен "доктор по ортопедия и травматология" с дисертация на тема "Клинико-морфологично изследване на гигантоклетъчния тумор на костта". От 2008 до 2010 г. д-р Георгиев е асистент към Катедрата по анатомия, хистология и ембриология към МУ-София. През 2010-2011 г. е хоноруван асистент към Катедрата по анатомия към Медицински колеж-София. През 2013-2014 г. е хоноруван асистент към Катедрата по анатомия към МУ-София.

Д-р Георгиев е носител на наградата "Проф. Асен Златаров" за млад учен за 2007 г., както и на приза "Акад. А. Хаджиолов" за млад учен до 35 г. Има 68 публикации, 28 от които в международни списания (15 от тях с импакт фактор). Участвал е в 65 научни форума. Член е на редколегията и рецензент в престижни международни издания, сред които "Clinical Anatomy", "Surgical and Radiologic Anatomy" и "International journal of anatomical variations".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай