Орешарски намери още 27 млн. за болниците

Няма да пипаме здравната вноска, преди икономиката да заработи, отсече Чобанов

Орешарски намери още 27 млн. за болниците | StandartNews.com

София. Премиерът Пламен Орешарски намери спешно още 27 млн. лв. за болниците. С тях лечебниците ще могат да получат 100% от парите си за септември и по 80% за октомври и ноември, съобщиха от Българския лекарски съюз. Във вторник обаче касата не бе получила официално писмо, в което този ангажимент да се потвърди. Решението на премиера е дошло след среща с председателя на съсловната организация на медиците д-р Цветан Райчинов, здравния министър д-р Таня Андреева и директора на касата д-р Румяна Тодорова.

На срещата е обсъдено и 5% от оперативния резерв на касата да се ползват по всяко време при нужда, а не в края на годината. Също така, ако има преразход на бюджета на НЗОК, той да се актуализира своевременно, съобщават от лекарския съюз. На срещата е обсъдено отново не само ин витрото, но и ваксините да се върнат към МЗ.

По време на разговорите премиерът, министърът и докторите са коментирали и вариант за увеличение на здравната вноска с 1% или въвеждане на официално доплащане за лечение, съобщиха още от БЛС. Това предложение ще бъде внесено в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Финансовият министър Петър Чобанов обаче заяви по-късно, че категорично е против вдигането на каквито и да е осигуровки. "Икономиката първо трябва да заработи и да си съберем приходите", обясни той. На същото мнение са и повечето синдикати и работодателските организации.

Лекари на протест в петък

Лекарите в София се вдигат първи на протест срещу недофинансирането на здравната система. Инициатори на акцията са медиците от Столичната колегия на лекарския съюз. "В петък, в Деня на Народните будители, приканваме всички лекари в София да излязат на половинчасов протест, за да изразят тревогата си от катастрофалното състояние на здравеопазването", се казва в призива на столичната колегия.

Междувременно Общественият съвет по здравеопазване ще проведе заседание за състоянието на системата. В него влизат всички съсловни организации в сектора, синдикатите и пациентските организации. Очаква се те да излязат с решение какви мерки ще предприемат срещу орязаното финансиране на системата и лошото й състояние. На 8 ноември целият лекарски съюз ще вземе решение дали медиците да се вдигнат на протести. Дотогава властта има време да намери средства, за да покрие дефицита на касата от 150 млн. лв. за 2013 г. Това означава в НЗОК да постъпят още около 90 млн. лв. Досега са намерени 60 млн., вчера премиерът обеща други 27 млн. лв. Няма обаче никаква гаранция, че те наистина ще се отпуснат, коментираха лекари.

"Пирогов" спира плановия прием

"Пирогов" се кани да спре плановия прием на пациенти, съобщи директорът на спешната болница на България доц. Стоян Миланов. Причината според него е, че здравната каса може да плати само 80% от дейността на клиниките за септември, октомври и ноември. Три сценария чертаят лекарите в болницата заради липсата на достатъчно пари. При най-добрия вариант клиниката трябва да получи 100% от заработеното за трите месеца. Тогава болницата ще продължи да работи, така както и до момента. При втория се очаква тя да получи 80% от приходите си за миналия месец. "Тогава ще платим пълни заплати на лекарите, защото са ги заслужили, но ще трябва да ограничим плановия прием", заяви доц. Миланов. В противен случай лекарите трябва да правят една операция на 80%, което е невъзможно. При третия вариант от "Пирогов" очакват да получат 0 лв. от касата. Тогава няма да има дори пари за заплати. Повод за това опасение на ръководството на клиниката е писмото на НЗОК до всички клиники, в което искат те да фактурират 80% от дейността си, а не 100%. "Ние отказахме да направим подобно нещо, защото е противозаконно", заяви Миланов. От НЗОК обаче заявиха, че "Пирогов" ще получи 80% от заработеното за септември, както и всички останали болници в страната. Предстои лекарите в нея да решат и дали ще протестират.

Андреева дава Дянков на прокурор

Здравното министерство обмисля да сезира прокуратурата заради 1,4 млрд. лв. от здравни вноски, които бяха прехвърлени към здравното министерство вместо към Касата. Това обяви здравният министър Таня Андреева в кулоарите на парламента. "Този милиард и половина изчезна от фонда в нарушение на закона за здравното осигуряване", каза тя и допълни, че сезирането на прокуратурата най-вероятно ще стане до края на ноември. Прехвърлянето на 1,4 млрд. лв. от Здравната каса към здравното министерство стана по времето на ГЕРБ по идея на тогавашния вицепремиер Симеон Дянков. Според Андреева е безспорно, че ако тези пари са били влезли в системата, сега нямаше да има въпроси за липса на пари в Касата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай