Оперират сърце в 7 града

Отварят клиники в Смолян и Видин, за да спасяват от инфаркт

Оперират сърце в 7 града | StandartNews.com

София. Максимум 7 трябва да бъдат болниците, в които ще се оперира сърце в страната. Това смятат кардиохирурзите у нас. Мнението им е изключително важно, тъй като здравното министерство готви нова карта не само на болниците, а и на високотехнологичните дейности в тях съвместно със съответните специалисти.

Идеята за планирането и разпределението е залеганало и в новата здравна стратегия, която пише министерството. На регулация ще подлежат инвазивната кардиология, кардиохирургията, трансплантациите, неврохирургията, изследванията с ПЕТ/СКЕН.

Идеята е тези дейности да не прави всяка клиника, която поиска, но и да не бъдат концентрирани на едно място, както е в момента. Кардиохирургия трябва да има във Варна, Плевен, Пловдив, Бургас и две или три в София, каза проф. Генчо Начев - национален консултант по кардиохирургия. Броят им е определен на база население и брой операции. Така за 7,5 млн. българи и средно по 800 операции на хирургия, излиза, че държавата няма нужда от повече от 6-7 клиники.

В момента обаче у нас има поне 10, като само 7 от тях са в София. В същото време няма център в Плевен. В Бургас, Варна и Пловдив вече има кардиохирургии, в Плевен трябва да се изгради, а в София да се отсеят трите най-добри на база качество, казва проф. Начев. Той предлага и 8 критерия, по които да стане това. Според него трите най-добри трябва да работят със здравната каса, а останалите да са на кешов пазар. Аналогични са и вижданията на новия управител на касата д-р Румяна Тодорова, която иска НЗОК да работи само с най-качествените болници.

В инвазивната кардиология в момента имаме 41 лаборатории, а предлагаме да станат 43, каза националният консултант доц. Иво Петров. Новите структури трябва да се изградят в Смолян и Видин, където засега няма как да се слагат стентове на хората пред инфаркт. Според доц. Петров в момента у нас има добро покритие с катетризационни лаборатории. Една се пада на 130 хил. души, в Германия например съотношението е една на 110 хил. души, обясни той. Въпреки че в София има над 10 структури за инвазивна кардиология специалистът смята, че те не са много. Това е така, защото в столицата са концентрирани над 2 млн. души, обясни доц. Петров.

Неравномерно е и разпределението на неврохирургиите в страната. В момента у нас има около 16 центъра, като половината се намират в София, каза националният консултант доц. Николай Габровски. Точните цифри за броя и разпределението на неврохирургиите ще зависят от финансовите възможности и от обезпечеността с други структури. За да бъде добра една неврохирургия, трябва да прави около 1000 операции. У нас общо на година се извършват до 10 000, каза доц. Габровски. Броят на лабораториите за ендоваскуларни интервенции също зависи от изискванията към тях. Ако там ще се лекуват инсулти, е добре да има поне 20, казват специалистите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай