Омразата и апатията ни съсипват

Омразата и апатията ни съсипват | StandartNews.com

София. Неспокойна душа е Нешка Робева. С каквото и да се захване, държи винаги да се получи най-доброто. Треньорката на "златните момичета" от няколко години е сценарист, хореограф, режисьор и продуцент на цветните спектакли на уникалната си трупа "Нешънъл арт". От създаването си през 2000 г. до днес танцьорите имат над 500 турнета у нас и по света включително на Бродуей в Ню Йорк и в Сингапур. Депутат в последното Народно събрание преди 10 ноември 1989 г. и в 7-ото ВНС през 1990 г. сега Нешка работи върху книга, която Ванга й заръчала да напише още преди време. В четивото Робева ще разказва за своя живот на треньор, но с десетки отправки от битието на Ванга - мисли, притчи и съвети. Признава, че доверчивостта и лековерието са най-големите й слабости. Но е убедена, че е заслужила това, което й се случва.

 

"Казала съм, че в политически формирования няма да участвам. Това е мое решение от много години. Но ще подкрепям всяка добра идея", призна Робева преди време пред "Стандарт". По повод появата й на старта на проекта "България без цензура" на Николай Бареков обясни, че имала договор с ТВ7 за спектаклите си. "Нешка Робева е приятел, съмишленик, беше и на конгреса. Самата тя е наш съратник за това в България да няма цензура на словото. И да има цензура на бедността - това е нашият основен проблем", каза Бареков.

 

Щом намери свободно време, треньорката на "златните момичета" в художествена гимнастика бърза да отиде на вилата си в Трудовец, където забравя за умората и проблемите си.

 

- Госпожо Робева, как реагира публиката на "Мистерията Еньовден"? Къде ви приеха най-възторжено?

- Първото показване в "Арена Армеец" беше посетено от над 9000. За мен реакцията им беше неочаквана. Много от хората не виждаха добре, звукът ги оглушаваше или им беше тих, текстовете не се разбираха, както трябва - изобщо залата не е за подобен род спектакли. Затова, когато чух взрива от аплодисментите, се прекръстих. Зрителите бяха сигурни - гледаха нещо българско, свързано с корените и традициите ни. И никой не викаше "Оставка" нито "Боклуци". Създаде се изключителна атмосфера. Имаше нещо много повече от овациите, които обикновено съпровождат нашите представления. Беше неповторимо. Избрах следващото изиграване да бъде в зала номер 1 на НДК, за да може публиката наистина да се потопи и пренесе в сюжета на историята. Правили сме го с "Два свята". Надявам се на 8, 9 и 10 април и тези, които са гледали вече "Мистерията Еньовден", да възкликнат: "Ама това не сме го видели"! Работим, оправяме, обогатяваме. Моля се... Вярвам, че именно в НДК "Мистерията Еньовден" ще разкрие цялата си красота и сила.

- Готвите ли се за гостуване в чужбина? Навремето Щатите бяха във възторг от вашия гастрол.

- Вече получихме покани от Катар, Дубай, Абу Даби, Сингапур и Москва. Организаторите на международните форуми лично ми се обадиха. Нашите продуценти от "Моко солюшън" очакват още преговори за турнета. Но за мен предизвикателството е и България,

където народът е беден, очукан от живота

И въпреки това търси устоите си.

- Как избирате вашите артисти, има ли много таланти, които остават извън трупата?

- Не ги избирам. Който дойде, не го връщам. И той задължително става добър танцьор. Стига да иска да учи и да не се страхува от работа. Залата е винаги отворена, готова съм да взема всеки. Мисля, че вече сме готови да открием школа и сами да подготвяме кадрите си - от по-ранна възраст.

- Кой е главният проблем в художествената гимнастика, защо непрекъснато там се акумулират скандали? Дали някога ще върне славата си?

- Школата бе срината. Тъжното е, че не четат, не учат. Иначе щяха да знаят какво е казал мъдрият: "Умният се учи от грешките на другите, глупавият - от собствените". А аз, скромно бих допълнила: "А тъпият знае всичко - за какво му е да учи, той се е родил научен." Обърнахме пирамидата. В спорта е като в държавата. Всички разбират и всички могат. Колко му е - една държава, еле пък един спорт. Това е. Обърнаха пирамидата. Вижте как се отнасят със спортистите, ако искат да обидят някого, го наричат физкултурник. Да, физкултурничка съм, но на тези тъпанари не се давам в нито една област. Висок спорт без интелект е невъзможен. Все пак не бих сбъркала Махатма Ганди с никой друг, нито Индира. Нито бих разрешила законотворците, които владеят не повече от 2000-3000 думи, да кощунстват с езика ни. А скандали ще има, докато яйцето си разрешава да учи кокошката. Докато убеждаваме младите, че всичко им се полага по право.

- Кой е главният недостатък на спорта ни изобщо и защо вече нямаме постижения като някога? Само въпрос на пари ли е?

- Парите са най-малкият проблем. При по-ограничени финанси сме имали по-големи успехи. Пак казвам - каузата липсва. Ще постигнем успехи, когато младите започнат да вярват, че България не се измерва с възможността да се трупат финикийски знаци. Че да си член на национален отбор е чест, а не възможност да припечелиш някой и друг лев. Та не виждате ли, че

още неродени, децата ни са завършени нихилисти и егоисти

Те не обичат, те мразят, те искат, а спортът е преди всичко способността да даваш.

- Доволна ли сте от битието си днес?

- От моето - винаги. Важно е веднъж да осъзнаеш как са те орисали. Само че не живея сама на този свят. Свързана съм дълбоко с България и народа й. Всичко, което преживява народът ми, преживявам и аз. И болките, и пак болките. Радостта отдавна напусна страната ни. Опитвам се да я създавам и раздавам на хората.

- Кое според вас е най-фаталното в живота на българите тук и сега?

- Омразата и апатията.

- Някога бяхте член на Комитета за спасение на Русе. Каква кауза би ви привлякла за свой защитник?

- Кауза невъзможна за един човек, а може би за българите. Без поза бих дала всичко, за да направя децата на България щастливи, засмени, с мечти. Народът - вярващ. Политиците и държавниците - отговорни.

- Смятате ли, че трябва да се проведе референдум за избирателната ни система?

- Да. Определено. Крайно време е да се разтърси торбата с плъховете. Крайно време е народът да излезе от летаргията си. Да вземе съдбата си в ръце и сам да определя бъдещето си. Своето и на децата си.

- Според мрачните международни статистики ние, българите, сме най-нещастните в Европа и сме в челните места по корупция. Къде виждате надеждата?

- Били сме много по-бедни отсега, но по-добри, по хора. Имали сме кауза. Убита е вярата. Но въпреки всичко вярвам, че народът ще се събуди. Не е възможно да продължават лъжите, грабежите, гаврата.

- Какво от предсказанията на Ванга, с която бяхте много близки, ви е впечатлило най-силно?

- При нея всичко бе впечатляващо. И най-вече тя самата. Беше олицетворение на мъдростта.

- Коя е най-голямата грешка в живота ви по отношение на хората и позициите, които сте защитавали?

- Доверчивостта и лековерието. Факт е, че при последните избори пак повярвах и пак сгреших.

- Бихте ли променили нещо, ако можете да върнете времето назад?

- Да. Доколкото зависи от мен - и не е било предначертано. Иначе

не се оплаквам

Твърдо вярвам, че всичко, което ми се случва - болест, неуспех, загуба, съм го заслужила. За много неща съжалявам, за други осъзнавам, че са били необходимите грешки - особено сега, в безсънните нощи, в моментите за равносметка.

- Скоро казахте, че 25 години избираме едни и същи хора, които ачик ни лъжат. Има ли начин това да се промени?

- Помните ли тази хубава и поучителна приказка с мотиката. Е, всеки път ли, като я настъпим, ще се сещаме, че е мотика. Народът казва, че със стари легла нов хан не става. Веднъж трябва да се престрашим и хванем мотиката, преди за пореден път да ни е цапардосала по главата. Да я хванем и изместим.

- Бяхте депутат в Седмото Велико народно събрание. Смятате ли, че ни е необходимо ново?

- Не съм сигурна. Трябват ни нови, непокварени хора - родолюбци, отговорни, способни на саможертва.

- Изяснете истината около случая с делото, което водите за невърнатите ви пари?

- Истината е, че парите не са мои, а на "Левски". А когато става въпрос за клуба за художествена гимнастика, за децата, за обществени средства, съм безкомпромисна. Защитеният "свидетел" Георги Цветанов беше прекалено защитен при предишното управление. Защитен преди всичко от истината. Дано съдът си свърши работата и стигне до правдата.

- Какво мислите за днешните бури в БСП?

- Аз съм спортист. Възпитавана съм в друго време. Възпитавали са ме в спортсменство. Никога не съм си разрешила и не бих си разрешила победа с непозволени средства. Не приемам АБВ като клонинг на БСП. Както и не приемам бетонирането на ръководството на БСП. Може да съм демоде, но съм ляв човек, каквито БСП и АБВ декларират, че са. А не са! Ръководствата, политиките, поведението и действията им не са леви. Съответно те не могат да бъдат моите партии.

- С какво се занимава дъщеря ви? На какво бихте искали да научите внучката Рада?

- Дъщеря ми е одитор. Работохоличка е. Малката е доста разглезена, но тя си има родители. Не се отличава от останалите деца - презадоволени, ненаучени на това, че в българския език съществува и думата "няма". Докато други пък не знаят какво значи "има". Това е. Ако по-сериозно изучаваха Смирненски, Вапцаров, Гео Милев, може би биха възпитавали децата си по друг начин.

- Имате ли време да ходите в къщата ви в Трудовец? Кой се грижи за градината ви, когато вас ви няма?

- Тази зима нямаше сняг, но за Коледа и Нова година бях там.

Лятото работя в градината, харесва ми

Идва и моя колежка от Франция, гостуват и племенниците ми. Понякога моля колега да свърши мъжката работа.

- Имате ли идея за следващ спектакъл? Смятате ли, че закон за меценатството ще помогне на българската култура?

- Никакви закони няма да помогнат. Който е склонен да го прави, не се нуждае от закони - просто помага. Сега сме в подготовка - първо на "Мистерията", после на "Площадът" - с рап по поезията на Вапцаров, Гео Милев, Смирненски. Музиката е от 20-30-те - като "Бандера роса" или "Команданте Че Гевара". Сигурно ще се заформи скандал. Как ще реагирате, ако започнем с " Ти целия скован от злоба си, о шумен и разблуден град...." И продължим с "Хиляди безработни, хиляди безимотни, хиляди просяци на улицата, пред кофите, търсят храна..." Момчетата от "Х тийм" писаха за друг наш спектакъл рап. Искам да разтърсим дремещите, искам да ги събудим и поведем. Не знам какво ще се получи. Ще видим.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай