Вторник,

Омбудсманът: Софиянци да не плащат парното за март

От: Рачо Рачев -
A
A
A

Общественият защитник Диана Ковачева е изпратила писмо до председателя на КЕВР Иван Иванов, в което настоява мартенските сметки за парно на софиянци да бъдат платени след тяхното преизчисляване. Повод за искането са жалби на потребители до омбудсмана, които твърдят, че фактурите за миналия месец са неоснователно завишени.

Искането на омбудсмана дойде един ден след като стана ясно, че регулаторът ще проверява столичната топлофикация  заради сигнали на потребители за завишени сметки за месец март.

„В условията на основателни съмнения за неправилно изчислени прогнозни сметки, както и в извънредната ситуация, при която хората имат обективни затруднения да плащат битовите си сметки, КЕВР да даде възможност на потребителите да заплатят сметките за парно март едва след като те бъдат изчислени правилно“, пише Ковачева до енергийния регулатор.

Тя допълва, че „рязкото увеличение на  фактурите за миналия месец е некоректно и неразбираемо и предвид факта, че сметките през отоплителния период са прогнозни - на база потребено количество топлинна енергия за предходния отчетен период“.

В заключение общественият посредник посочва, че очаква от регулатора обективна и безпристрастна проверка  на сметките, за резултатите от която Ковачева иска да бъде уведомена.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички