Петък,

Омбудсманът посочи кои 5 групи хора са най-уязвими

От: Рачо Рачев -
158
Омбудсманът посочи кои 5 групи хора са най-уязвими
A
A
A

Спешни държавни мерки трябва да бъдат приложени за подпомагане на безработни, родители на малки деца, бременни жени, работодатели със сезонен бизнес и екскурзоводи. Препоръката е записана в писмо, изпратено от омбудсмана Диана Ковачева до социалния министър Деница Сачева.

Повод за исканата подкрепа за посочените 5 групи граждани е новоприетата извънредна законодателна уредба, която според Ковачева не дава достатъчно ефективни решения за много от тях.

Омбудсманът смята, че от помощ имат нужда безработните лица, които са получавали парично обезщетение за определен срок, но след изтичането му, преди или по време на извънредното положение, не са успели да се реализират на пазара на труда.

Подкрепа Ковачева иска още за родителите на малки деца, които са вкъщи, за да ги гледат след затварянето на детските градини и училищата, както и за бременните майки, които, заради спрените женски консултации, не могат да получат болнични листове и така е под въпрос дали ще получат и обезщетение за бременност и раждане.

Към Ковачева за подкрепа са се обърнали още хотелиери и ресторантьори, останали без източник на доходи и принудени да освобождават персонал, както и екскурзоводи, които настояват за тях да бъде създадена мярка за временна заетост.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com