Омбудсманът скочи! Иска нови пенсии

За какво настоя Диана Ковачева

Омбудсманът скочи! Иска нови пенсии | StandartNews.com

Ключова обществена фигура настоя за промяна на пенсиите у нас.

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становища до председателя на Народното събрание Росен Желязков и ресорните парламентарни комисии по внесения от Министерски съвет Законопроект за държавния бюджет на Република България за 2024 г., по Законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване и Законопроекта за бюджета на националната здравноосигурителна каса.

Становищата на омбудсмана са базирани на жалбите и проблемите на гражданите до институцията.

Други корекции от първоначалния проект за бюджет на ДОО не са направени.  

Разходът за пенсии през 2024 година се очаква да бъде около 10,5 на сто от прогнозния БВП за същата година. 

Проектобюджетът на общественото осигуряване залага броят на пенсионерите догодина да се увеличи с 12 000 и да достигне 2 038 000. Това се обуславя от наблюдаваното през последните месеци увеличаване в броя на новоотпусканите пенсии, което се очаква да продължи и през следващата година. 

Средният размер на пенсията на един пенсионер догодина се предвижда да достигне 833 лева. Номиналното нарастване е 12,1 на сто, а реалният ръст на пенсиите се очаква да е 6.9 на сто при прогнозирана средногодишна инфлация от 4.8 на сто. Брутният коефициент на заместване на дохода от пенсия към този от труд се очаква да бъде 54 на сто, а нетният коефициент на заместване да достигне почти 70 на сто.  

Планираните разходи за пенсии догодина са 21 милиарда 604 милиона лева. 

Индексацията от 1 юли догодина с 11% на пенсиите, отпуснати до края на тази година, ще струва 1 милиард и 100 милиона лева допълнително. Увеличението на вдовишката добавка от 26,5 на 100 на 30% от пенсията на починалия съпруг, което също ще се случи от 1 юли догодина, ще струва допълнителни 105 милиона лева, пише pariteni.bg. 

Предвидена е промяна в режима на изплащане на болничните. Съгласно нея първите 2 работни дни от временната неработоспособност ще се плащат от осигурителя, а от третия ден плащането се поема от общественото осигуряване. Това се прави с цел да се намалят разходите на бизнеса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай