Оксфорд представи колата на бъдещето

Оксфорд представи  колата на бъдещето  | StandartNews.com

Автономният автомобил на "Шел", който показва как ще пътуваме в бъдещето в коли без шофьор, за първи път видя бял свят през миналата седмица по време на Екомаратона в Лондон. Колата в бяло, жълто и с червени акценти по каросерията измина 4,2 км. по трасето на Олимпийския парк "Кралица Елизабет". На шофьорското място седеше известният британски журналист в областта на технологиите Далъс Кемпбъл, но не докосна нито веднъж волана.

"Впечатляващо е колко бързо привикваш към нещо, което не контролираш. Карането беше много меко и тихо. На практика цялото пътешествие по пистата премина притесняващо нормално", заяви Кемпбъл в петък, когато направи теста.
Колата на бъдещето още е обвита изцяло в тайна - няма данни за захранването й, както и за технологиите, чрез които се осъществява автономното й движение по пътя.

Автомобилът е разработен от екип на Мобайл Роботикс груп в Университета в Оксфорд, подпомаган от цял отбор експерти от "Шел". Проектът започна преди 18 месеца, като целта беше да бъде показан точно на грандиозния фестивал на иновациите и енергийно-ефективните технологии в Лондон.

"Автономната кола влиза прекрасно в идеята на фестивала "Направи бъдещето Лондон". Това е фантастична тестова основа за любопитните мозъци, които искат да открият повече за тази технология, твърди Кемпбъл. Според него проект като този вдъхновява младите инженери да опитат нещо ново и да бъдат по-креативни.

Представянето на футуристичната кола привлече вниманието на поне 50 от участващите 200 отбора на Екомаратона. Светлините, спирачките и телеметрията на работата на двигателя вече се контролират изцяло от електроника, заяви Антоан Есканд от френския отбор ТИМ. Според него автономните технологии ще бъдат ново предизвикателство за отборите от "Шел" в Екомаратона. "Понякога е трудно да завъртиш обиколка по трасето с пилот, какво остава за кола без шофьор", каза Есканд. Това бе дипломатично намигване към трудния терен на трасето в Лондон, по който имаше изкачване от 8 градуса в продължение на 200 метра. 67 от автомобилите, или почти една трета от участниците, не успяха да го преодолеят в първите си опити.

"Консепт кар" харчи 2 литра/100 км

Как би трябвало да изглежда енергоефективната кола днес? Експертите от "Шел" я показаха на видно място в сектора "Мобилност" на фестивала в Лондон. Няколко журналисти дори я покараха по трасето. За изненада на всички, тя не е електрическа, нито хибридна, а бензинова кола. Но за разлика от традиционните градски автомобили, харчи едва 2,64 литра на 100 км пробег при 107 км/ч. Това я прави по-икономична с 34 на сто.

Колата е малка, лека, но достатъчно просторна за трима души и багажа им. На практика тя е толкова малка, че може да се побере върху тенис маса за пинг-понг. Дължината й е само 2,5 метра, широчината - 1,6 метра и е също толкова висока. Има челно съпротивление от едва 0,29, защото дизайнът е на световно известното бюро на Гордън Мъри.
Цялото тяло на автомобила е от композитни материали, като само шасито е от тръбно желязо.

Трицилиндровият двигател е разработка на швейцарската фирма "Гео текнолоджис Груп", който работи с маслата на "Шел", с дебелина едва 0,12. За сравнение, нормалните двигатели използват най-много дебелина от 5 единици, обясниха експертите пред "Стандарт". Маслото дава още 5% икономичност, каза Майк Евънс - експерт по маслата на "Шел", който от години работи с екипа на "Ферари" във "Формула 1".

Екологията е издигната на пиедестал в тази кола. Купето е така конструирано, че да минимизира влиянието на вятъра. Внедрен е и иновативен процес за минимално производство на въглероден диоксид. За безопасността на пътниците има предна и задна краш зони. На практика возещите са настанени в клетка, която предпазва от странични удари. Всичко това тежи едва 550 кг. Остава големият проблем кога тази кола ще види бял свят като масово производство. "Питайте за това екипа на дизайнера Гордън Мъри", казва Норман Кох, техническият директор на Екомаратона.

"Това е кола, в която няма нищо изключително - движи се на бензин, има леко тяло, супердвигател, масла, с които върви леко и без триене. Факт е, че автоиндустриите наблягат на електрически батерии. Но тази енергия трябва да се прави някъде, т.е. емисиите са произведени някъде другаде. И всъщност това не променя нещата със замърсяването и въглеродния двуокис. Така че очевидно проблемът е във възприемането, в гледната точка. Някои технологии се възприемат по-бързо, други - не толкова", коментира пред "Стандарт" Норман Кох.

Автомобил получава информация от облака

Един от най-големите партньори на "Шел" в областта на електрониката и софтуера - "Хюлет пакард", също показа иновацията си в сферата на мобилността. Фирмата представи популярния вече "интернет на нещата" в един автомобил. "Свързаността на колата тръгва от телеметричните данни за състоянието на основните агрегати на автомобила по време на състезанията във "Формула 1", например. След това се използва за набиране на данни и изпращането им на производителя с цел следене на износването на определени детайли. В съвсем недалечното бъдеще свързаността на един автомобил вече ще е насочено към масовия потребител - всяка кола ще предава информация към "облака" и ще получава такава, но вече систематизирана и анализирана", разказа Крис Миъринг за "Стандарт".

Според експертите от "Хюлет пакард" всяка информация на "полето" може да бъде обработена така, че да е полезна за шофьорите. "Например, имаме стадо от краво, или поток от хора, които преминават по пътя. Тази информация отива в центъра и веднага става предупреждение за следващите идващи автомобили. Същото е положението с времето - дали започва да вали, дали духа силен страничен вятър, дали има препятствие като дупка, например. Всичко, което е засечено от сензорите на пътя се изпраща автоматично в центъра и оттам се подава обратно към другите участници в движението, казва Миъринг. "Ако 10 автомобила ударят рязко спирачки в една и съща отсечка от 2-3 метра, значи там има някакво препятствие, или нещо което им пречи да предвидят ситуацията нормално. Тази информация се изпраща на останалите "свързани автомобили.

Сензорът изпраща съобщение в облака, че сцеплението на гумите е намаляло драстично", обяснява Крис Миъринг.
Всичко това е само увертюра към автономните автомобили, които ще могат да получават информацията и да взимат съответните "правилни" решения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай