Обрат в митниците! Нов началник

Пренасям добрите практики на НАТ, каза новият финансов министър

Обрат в митниците! Нов началник | StandartNews.com

Източник: БГНЕС

Няма и 5 часа, откакто пое поста си, новият финансов министър Людмила Петкова се зае с най-горещия проблем в държавата - митниците. Тя даде брифинг, на който съобщи, че е назначила нов шеф на агенцията. Досегашният - Петя Банкова, е в ареста с обвинение за участие в организирана престъпна група за контрабанда, търговия с влияние и подкупи. Заедно с нея обвиняеми са соченият за контрабандист № 1 Никола Николов - Паскал, и приближените му баща и син Марин и Стефан Димитрови. 

Назначих за директор на Агенция "Митници" Георги Димов, досегашен заместник изпълнителен директор на НАП, заяви Петкова.

Основната задача е да пренесе добър опит и практики в Агенция "Митници" от НАП, обяви  новият министър на финансите.

"Събираемостта на бюджетните приходи е от огромно значение за доброто управление на държавата и защита на нейните фискални интереси", допълни Людмила Петкова.

Тя бе категорична, че не се предвижда съкращаване на служители от двете приходни агенции. 

"Ще се справя като директор на Агенция „Митници“, заяви от своя страна Георги Димов. "В рамките на няколко дни ще отговоря на въпросите", лаконичен беше той.

Румен Спецов запазва поста си начело на Националната агенция за приходите, заедно с останалите членове на ръководството на НАП. 

Фискалният резерв в 6,689 млрд. лв. Към края на март е 9,9 млрд. От сумата 6,689 млрд. - 4 млрд. са средствата на Държавния фонд за устойчивост на пенсионната система. Освен средствата, които са в БНБ към фискалния резерв, независимо от размера, те се вземат от тук за фондовете на ЕС, те са 2 млрд. и включват очакваните бъдещи постъпления от втория транш на ПВУ. 

"Сегашното състояние е 6,6 млрд. фискален резерв и 2-та милиарда, така наречени приходи за бъдещи периоди, за втория транш трябва да се изпълнят определени изисквания за да получим средствата от ЕС", посочи Петкова.

"1,6 млрд. са средствата за придобиване на вземанията от Топлофикация "София", БЕХ и "Булгаргаз", за останалите ни трябва по-подробен анализ, но резервът е 6,6, млрд. Може и част от тях да са отишли за пенсии. Разполагаемите парични средства всъщност към момента са 2,7 млрд., уточни служебният финансов министър. Ще направим по-подробен анализ", каза още финансовият министър.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай