Обмислят правила и за електрическите тротинетки

ДАБДП предлага в Закона за движение по пътищата да се въведат регулации за тяхното движение

Обмислят правила и за електрическите тротинетки | StandartNews.com

Държавната агенция за безопасност на движението по пътищата предлага да се въведе регулация за електрическите тротинетки в Закона за движение по пътищата и Закона за пътните превозни средства, съобщават от Агенцията, съобщи Нова тв.

Все повече в Европейския съюз се разпространява новият тип превозно средство електрическата тротинетка. България не прави изключение от тази мода. Няколко инцидента с тях обаче показват категорично, че е необходимо да се разработят минимални задължителни правила за тяхното безопасно движение по пътищата. Подобно е мнението и на Европейската комисия, която смята, че въпросът с новият тип превозни средства е проблемен и държавите членки следва да намерят решения и да предприемат мерки за безопасно движение на електрическите превозни средства.

През последния месец ДАБДП е направила преглед на европейския опит в тази посока, пише Петел.бг. Подходът на страните членки е различен.

У нас ДАБДП инициира серия от експертни обсъждания с представители на местната власт и отговорните институции. Държавната агенция счита, че въвеждането на регламент за ползването им в максимално кратки срокове е належащо, особено имайки предвид, че много деца и подрастващи ги използват.

Следва да бъдат разписани явни правила за задължителните предпазни средства, които лицата, управляващи електрически тротинетки да носят. Също така, по каква инфраструктура да бъде разрешено използването на подобни ППС. Определяне и на максимална допустима скорост, като мнението на ДАБДП е, че тя не трябва да надхвърля 20 км/ч в градски условия. Чувствителна тема, която също следва да бъде обект на контрол, е минимална възраст за водачите на този тип превозни средства. Предложението на ДАБДП, което ще бъде обект на допълнително обсъждане, е тази възрастова граница да бъде 14 години с възможност за допълнително ограничаване на максимално допустимата скорост на движение на 12 км/ч до навършване на 16 г. Обект на дискусия ще бъде и дали е необходимо въвеждането на задължителна регистрация на електрическите тротинетки и застраховки за тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай