НЗОК отхвърли Националния рамков договор за 2015 г.

НЗОК отхвърли Националния рамков договор за 2015 г. | StandartNews.com

Няма да бъдат ощетени пациентите за сметка на цените

София. Няма да се подпише Национален рамков договор за 2015 г., обяви пред журналисти след извънредното заседание на Надзорния съвет на здравната каса председателят на НЗОК д-р Румяна Тодорова.

„Надзорният съвет се раздели - 4 на 3 гласа. 4 са „против" подписване на рамковия договор, а 3 са „за". Тримата са квотата на държавата. По отношение на договора за обем и цени всички са единодушни, че не одобряват предложенията на Лекарския съюз за вдигане на цените", обясни Тодорова.

Тя бе категорична, че няма да бъдат ощетени пациентите за сметка на цените. 

„Мнозинството на Надзорния съвет е от тези, които не са съгласни да подпишат и двата договора. Остава в сила Национален рамков договор 2014 най-вероятно. Законът е дал на НЗОК правото да определя цени и обеми", поясни д-р Тодорова.

„За мен по-големият проблем са онези 80 млн. лева, които бяха отрязани от бюджета на НЗОК. Дефицитът ще се формира от 1 януари нататък. Ще влязат нови доста скъпи лекарства в онкологията", допълни д-р Тодорова.

По думите й, те даже вече са влезли и ще започнат да се изплащат от касата. „Средно на година броят на онкоболните нараства с около 9000. Един онкоболен струва на година около 8000 лева. Ето ги 70 млн. лева ръст само в онкологията. Надзорният съвет затова е категоричен, че цени не може да има на този етап. Още повече пък те да са за сметка на пациентите", каза още д-р Румяна Тодорова.

Кокалов: Няма битка между НЗОК и Лекарския съюз

На 29 декември няма да отидем да подпишем Националния рамков договор за 2015 г.,  каза пред журналисти след извънредното заседание на Надзорния съвет на здравната каса д-р Иван Кокалов от КНСБ.

„Ние с Лекарския съюз трябва да се съберем, за да кажем ще се съобразим ли или не. Не можем да подпишем текстуалната част, която е неразделна от цени и обеми. Нещата са вързани. Участвал съм в преговорите с Лекарския съюз и той в един момент се отказа от своите предложения в болничната помощ. Преговаряхме за извънболничната и бяхме стигнали до разбирателство, но тъй като те между си се ксараха и не можеха да се разберат, д-р Райчинов влезе в стаята и каза, че се отказват от преговори. Сега излизат с ултиматум към нас, така преговори не се водят", обясни д-р Кокалов.

По думите му, затова е и този негативен резултат. „Няма битка между НЗОК и Лекарския съюз. Това са преговори - това, че някой не може да ги води, си е негов проблем. Бяхме съгласни на отстъпки и ги направихме, но те трябва да са от двете страни. Това, което те искат в цени и обеми не може да се изпълни, защото води до дефицит. На 29 декември няма да отидем да подпишем Националния рамков договор, защото вече го решихме - няма какво да правим там", каза още д-р Иван Кокалов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай