НЗОК и Лекарският съюз подписаха рамковия договор

НЗОК и Лекарският съюз подписаха рамковия договор  | StandartNews.com

София. Националният рамков договор бе подписан от представителите на НЗОК и Български лекарски съюз (БЛС), съобщи "Фокус". Двете страни проведоха извънредна среща, на която успяха да се договорят.

Много усилия и труд се положиха и от двете страни, всяка от тях направи компромисите си, за да стигнем до днешния договор, каза пред БГНЕС председателят на Надзорния съвет на НЗОК Кирил Ананиев след срещата. 

"За мен най-важното е, че за първи път имаме регулиране на цени в случай, когато бюджетът на НЗОК отива към преразход, защитаваме интересите на пациентите, не променяме обемите на дейност и чрез цената регулираме изпълнението на бюджета за тази година, посочи той. От наша страна беше направен компромис за даване на определено увеличение на някои от дейностите в доболничната помощ, които трябваше да бъдат коригирани", обясни той. 

По-рано днес стана ясно, че заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков е определен за представител на държавата в Надзорния съвет на НЗОК. Той ще замени бившия изпълнителен директор на ИАЛ д-р Симеон Василев, съобщиха от пресцентъра на правителството. 

Припомняме, че миналата седмица управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова обяви, че няма подпише договора. Надзорният съвет се е разделил с 4 на 3 гласа. "4 са против подписване на рамковия договор, а 3 са "за". Тримата са квотата на държавата, посочи тогава тя.

От своя страна Български лекарски съюз (БЛС) поиска незабавна оставка на всички членове на надзорния съвет на НЗОК, след като научи за решението на Касата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай