НЗОК: Болниците няма да вземат 500 хил. лв.

НЗОК: Болниците няма да вземат 500 хил. лв.  | StandartNews.com

София. "Дейности за 500 хил. лв. няма да бъдат изплатени от НЗОК на болниците. Това съобщи директорът на Здравната каса д-р Румяна Тодорова. Тя свика пресконференция на тема „Заплащане на дейността лечебниците за болнична медицинска помощ".

Тодорова обясни, че някои болници са хоспитализирали пациенти, за които е можело да се назначи и домашно лечение. От там са дошли харчовете. НЗОК е установила подобни нарушения в Александровска болница в столицата.

Вече е започнало изплащането на дейността за месец ноември, стана ясно от пресконференцията на НЗОК. Болничната помощ е платена на 70%, а извънболничната на 100 процента. „От ръководството на Българския лекарски съюз (БЛС) идват съобщения, че болниците не разбирали какво се случва с плащанията, а ние тази сутрин подадохме нашата информация, какво е заплатено и какво продължава да изплащат болниците", допълни Тодорова.

"Всичко, което е събрано от икономии ще отиде за разплащане на болниците", категорична бе Тодорова. И изтъкна, че болниците трябва да имат пари за заплати. По повод твърденията на Български лекарски съюз, че има лечебни заведения които са неодовлни от НЗОК, Тодорова обясни, че не знае точно кои се, но ще се запознае с информацията по въпроса.

"Правя всичко възможно за да заплатим на болниците и това са парите, с които разполагаме тази година. До края на януари ще бъде заплатена дейността на 100 процента", каза директорът на НЗОК. И продължи с думите: „Общо 136,5 милиона лева НЗОК изплаща през декември - това са средства, които са абсолютно достатъчни за покриване на заплати и дори има за разплащане на задължения към доставчици".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай