Няма демокрация с камъни

Дора ЯНКОВА, депутат от БСП

Няма демокрация с камъни | StandartNews.com

Най-тежкият сблъсък през нощта на 23 срещу 24 юли избухна при опита група депутати да бъдат изведени с бял автобус през блокадата до храм-паметник "Ал. Невски" около 22 часа. В епицентъра на кървавото меле попаднаха три жени - депутатката от БСП Дора Янкова, полицай Ани Витанова от СДВР и протестиращата Елисавета Белобрадова. Белобрадова бе ударена жестоко при опита на полицейския кордон да разпръсне блокадата. Окървавеното й лице се превърна в символ на протеста в този ден. Полицай Витанова също получи сериозни наранявания, когато провокатори започнаха да хвърлят камъни и да нападат униформените. Дора Янкова, която и бивш кмет на Смолян и шеф на Сдружението на общините в България, пък беше в блокирания автобус, чиито стъкла бяха изпочупени с камъни, а депутатите бяха принудени да седят на пода. "Стандарт" предлага различните гледни точки на три жени, попаднали насред бруталните безредици.

- Г-жо Янкова, какво се случи в нощта срещу сряда?

- След заседанието на бюджетната, социалната и икономическата комисия, където коментирахме бюджетната регулация, се случи нещо, което не мога да проумея - да си човек, да вдигнеш камък и да го хвърлиш срещу човек. В името на демокрацията. В крайна сметка първо сме хора. И не бива да се прекрачват тези граници, които ни правят хора и общество. Нямам против да има дебат на плоскостта на политиката, на желанието за доброто на отечеството. Но само анти и само разрушителни послания - не го разбирам това.

- Вие бяхте в автобуса, който неуспешно опита да изведе депутати. Защо се качихте - не преценихте ли риска?

- Задавам си въпроса: В едно мирно общество, ако всичко е гражданско, протестно демократично, какъв е проблемът депутатите да се приберат вкъщи. А какъв е проблемът български гражданин, който има различни възгледи, също да се прибере. Ние за какво говорим - за канибализъм? Ето това е големият въпрос - всеки има право. Но това е истерично право, ако е изобщо право... По какви правила ми ограничават правото да се прибера у дома.

- До колко часа стояхте в парламента?

- До ранна утрин.

- Историята на парламента помни и други подобни екстрени ситуации.

- Какво значи екстрена - демократично екстрена?!

- Уплашихте ли се?

- Аз лично не. Преживявала съм бедствия, наводнения, спасявала съм хора. Бранила съм град от стихия. И по никакъв начин не се притесних. Но се притесних вътрешно в себе си - ако искаме доброто на България, да седнем да говорим. Да се състезаваме с идеи. Аз съм за позитивна енергия. В криза има нужда от обединителна енергия. А не от разрушителни процеси, които се задълбочават и стимулират може би, нямам представа.

- В сряда парламентът безпрецедентно не се събра. В четвъртък ще има заседание. Страхувате ли се да отидете на него?

- Аз съм депутат и ще участвам в работата на Народното събрание. Защото моите избиратели не са ме замеряли с камъни. И не са ми казали да спра да работя за тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай