Ново условие за бъдещи полицаи. Ще е задължително

Обсъждат се мерки и за гражданите

Ново условие за бъдещи полицаи. Ще е задължително | StandartNews.com

От стимулиращи до задължителни мерки се обсъждат за военно обучение на гражданите. Това стана ясно по време на обсъждането на Стратегическия преглед на отбраната. Писането на документа започна в края на септември по поръчка на правителството заради променената среда за сигурност, съобщи БНР.

Има възможност военното обучение да стане задължително за желаещите, които искат да заемат постове в МВР или в държавната администрация. Така било във Франция, припомнят участници в обсъжданията. Стимулиращите мерки са да бъде повишено заплащането.

Около 51 са били посочените проблеми, които ще бъдат анализирани и оценявани по тежест, а крайната цел е военните да попълнят недостига на хора в Резерва, който се стопява заради естествените демографски процеси. Резервът трябва да е около 3000 души, но докладът за отбраната за 2022 година отчита, че заетите длъжности са едва 13%. Основните причини са финансовата непривлекателност на службата и работодателите, които не искат служителите им да отсъстват дълго.

От две години решението на част от проблемите се нарича срочна служба в Доброволния резерв за шест месеца. Бивши военни и цивилни могат да вземат не по-малко от 1200 лева, защитени са от уволнение от другата си работа и лесно може да останат и като кадрови военнослужещи. Подготвени кадри действително попълват липсите, призна наскоро заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, но не за Резерва, а за кадровата армия.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай