Ново 20 - сладоледът пълен с бактерии

Във всеки четвърти, закупен от колички на улицата, има наличие на ешерихия коли.

Ново 20 - сладоледът пълен с бактерии | StandartNews.com

Сладоледът на топки e пълен с бактерии, а във всеки четвърти, закупен от колички на улицата, има наличие на ешерихия коли. Това установи лабораторно изследване в Центъра по биология на храните, направено по поръчка на "Телеграф медиа".

Общо 11 проби от 11 различни павилиона и колички със сладолед в София са взети, като само три от тях са без замърсяване. При 8 от взетите за тестване сладоледи са установени коли форми. Това означава, че има пропуски в хигиената и има наличие на замърсяване. За да се установи обаче с какви бактерии е то е необходимо допълнително тестване, коментира д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните.

В три от осемте замърсени проби е установено наличие на ешерихия коли. Това е опасна бактерия, която в зависимост от щама, може да предизвика от дребни неразположения като стомашно-чревни проблеми до отделяне на гени, които предизвикват резистентност към лечение с антибиотик. Най-опасни са е-колите, които отделят токсини и може да убият човек, заяви д-р Иванов.

От протокола с резултатите на взетите за проба става ясно, че един от замърсените с ешерихия коли сладолед е тип вегански, който се консумира от любители на чистата храна

Често при продажбата на леденото изкушение се използва една и съща лъжица, която се мие в съд с вода, поставен извън хладилната част

Този проблем би могъл да бъде решен, ако във всеки съд с различните вкусове сладолед стои лъжица с която да се гребе от него. Така и самите прибори ще бъдат непрекъснато в хладилника, където температурата е по-ниска.

Освен това важно е за да няма замърсяване от страна на човека, който продава сладоледа, като е задължително той да носи ръкавици. Така дори ръцете да са му замърсени с коли форми, няма да се допусне разпространението им и по приборите за продажба на сладкото изкушение.

Припомняме, че миналата година от Асоциация „Активни потребители“ направиха тест на сладолед, закупен от улични търговци, което установи, че при четири от общо 11 тествани вида има наличие на Ешерихия коли.

Тази година те са три, което означава, че има леко намаление. За съжаление обаче няма промяна в броя на констатираните проби с наличие на коли форми, което са индикация за замърсяване с друга бактерия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай