Новите заплати. Най-важното решение е днес

Тристранката се събира извънредно, гледа предложение на кабинета

Новите заплати. Най-важното решение е днес | StandartNews.com

Най-важното решение за новите заплати се взема днес. Националният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе извънредно заседание. Представителите на синдикатите, бизнеса и правителството ще обсъдят новия размер на минималната работна заплата за страната от първи януари догодина. Предвижда се той да бъде 933 лева.

Съгласно разпоредбите на Кодекса на труда, минималната заплата за страната за следващата календарна година се определя в размер на 50 на сто от средната брутна работна заплата за период от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на предходната година и първите две тримесечия на текущата година.

Предлаганият от правителството размер на най-ниското възнаграждение, изчислен по новия механизъм, е 933 лв. от 1 януари 2024 г. Това е ръст от 153 лв. или близо 20 процента спрямо сегашния размер от 780 лв.

Работодателските организации са против новия механизъм за определяне на минималната заплата, като част от представителите на бизнеса настояват той да бъде отменен.

Те смятат, че новият размер не съответства на икономическите реалности и че ще постави в затруднение част от българския бизнес, особено малките и микропредприятията в по-изостаналите райони на страната.

С промените в Кодекса на труда се предвижда изрично задължението в трудовия договор да се определя мястото на работата от разстояния.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай