Новите шофьори  само с малки коли

КАТ ще отнема книжката за три нарушения в рамките на две години

Новите шофьори  само с малки коли | StandartNews.com

Млад шофьор, взел книжка за категория В или В1, през първите шест месеца ще има право да кара кола с мощност до 50 kW (67 к.с.). Ако иска да шофира по-мощен автомобил, това може да стане само с придружител, притежаващ свидетелство най-малко 5 години. Придружителят не трябва да е пил и да се е дрогирал, както и да не му е отнемана книжката през последните 5 години. Младият шофьор няма право да вози други пътници освен придружителя в тъмните часове на денонощието между 22 и 6 часа.

Това предвижда проектът за нов Закон за движение по пътищата, публикуван за обществено обсъждане, пише "Труд".

Наказанието на нарушение на ограниченията от нов шофьор е отнемане на книжката за 3 месеца и глоба от 500 лв. За придружител, който не отговаря на изискванията, сакнцията е 300 лв. След изтърпяване на наказанието срокът от шест месеца започва да тече отначало.

150 лв. става глобата за минаване на червено, като в сегашния закон санкцията е 100 лв.

150 ще бъде глобата и за неспазване на предписанието на пътните знаци или пътната маркировка, отнемане на предимство на пешеходец на пешеходна пътека и на колоездач на велоалея, за нарушаване на правилата за предимство, за изпреварване и разминаване, за каране в забранената посока на еднопосочен път.

Предвижда се още КАТ да отнема книжката при три нарушения с наказателни постановления в рамките на две години. Свидетелството може да бъде отнето за каране в насрещното платно, шофиране с над 0,5 промила алкохол в кръвта, участие в гонки, превишаване на скоростта в населено място, отнемане на предимство на пешеходна пътека и минаване на червен светофар. 

Правителството предлага и нов закон за водачите на моторни превозни средства. Той урежда правилата за кандидат - шофьорите. Една от промените е, че те отново ще държат изпит за полигон. А освен с учебна кола, изпитът може да бъде и с автомобил на Държавна инспекция "Автомобилна администрация".
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай