Новите пенсионери. Най-важният срок изтича на 31 юли

Не го пропускайте

Новите пенсионери. Най-важният срок изтича на 31 юли | StandartNews.com

Най-важният срок за всички нови пенсионери, на които не им достига стаж, за да излязат в заслужена почивка, изтича на 31 юли.

Хората, на които не им стига стаж за пенсия, могат да си купят такъв по-евтино до края на юли, пише сайтът pariteni.bg.

В момента минималният осигурителен доход е 710 лева, а един месец стаж се пресмята като В момента месец недостигащ стаж струва 19,8% от тази сума или 140,58 лв. Година стаж струва 1686,96 лв., а пълните 5 години, колкото е разрешено по закон да си купите - 8434,8 лв.

От 1 август обаче минималният осигурителен доход се повишава на 780 лева, което означава и поскъпване на стажа за пенсия. Или от тази дата за един месец трябва вече да платите 154,44 лева, като увеличението ще бъде с 13,86 лева. За година стаж обаче сумата скача на 1853,28 лева, а за пълните 5 години – 9266,40 лева.

Закупеният по този начин стаж може да бъде само за трета категория и хората, които искат да се пенсионират предварително, няма да могат да се възползват от тази опция. Могат да се купят години за времето на следване във висше учебно заведение. Формата на обучение няма значение – редовно, вечерно или задочно.

Не можете обаче да платите за срок, който е по-дълъг от продължителността на обучението за придобитата ви във ВУЗ специалност. Тези от висшистите, които са продължили да следват и придобиват научна степен, също могат да платят за времето на докторантурата си.

От 1 август се повишават и осигуровките на самонаетите, както и здравната вноска за тези, които си  я плащат сами – безработни, завършилите средно образование, които все още не имат и не работят и т.  така здравната вноска става 31,20 лева на месец при 28,40 до края на юли.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай