Нови открития при разкопките на Памук могила край Брестовица

Нови открития при разкопките на Памук могила край Брестовица | StandartNews.com

Пловдив. Общо шест гроба са открити при разкопките на Памук могила край Брестовица, през летния археологически сезон. Това каза Костадин Кисьов, директор на Археологическия музей в града.

По думите му най-ранното погребение е през IV век преди Христа. То представяла погребение на жена, която е била убита на място, като най-вероятно става дума за ритуално убийство, каза още Кисьов. Най-ценните находки от това погребение са бронзова монета на тракийския владетел Терес Втори, която датира погребението около 350-та година преди Христа, каза още археологът. По думите му, тези монети са голяма рядкост в България.

Встрани от това съоръжение е открит втори гроб в урна. Върху тези две погребения е издигната първичната могила, каза още Кисьов. По-късно в северния край е издигната втора могила, която е покривала едно следващо погребение, което е извършено през края на I век преди Христа, обясни археологът. По думите му, върху тях, около 25-та година след Христа е издигната третата могила, която е най-голяма. Така са се получили съвременните размери на Памук могила с височина 13 метра и диаметър 70 метра.

В третата могила са извършени три погребения – едно женско и две мъжки, които бяха изключително богати и редки, допълни Костадин Кисьов. Женското погребение беше придружено с поставяне на тоалетно дървено сандъче, което беше изгнило и са останали само апликациите и двата масивни златни накита – една брошка и висулка от злато, каза още Кицсьов. По думите му, мъжките погребения са извършени в каменна урна и питос (глинен голям съд). В гробовете има открити и монети, които датират времето, в което са живели. Едната е времето на Марк Антоний – любовникът на Клеопатра, а другата монета е от времето на Нерон, каза още Кисьов. Две-трети от могилата са проучени до основна скала.

"Остава само да довършим геофизическите проучвания, които не са свързани с разкопки, а други методи на прочуване", каза още Кисьов. По думите му, с това окончателно ще приключат и разкопките на могилата край Брестовица. Това ще се случи към края на месец септември, каза още Костадин Кисьов.

Откритията в сферата на тракийската култура при разкопките на Памук могила, край село Брестовица са изключително редки и ценни, заяви Костадин Кисьов. По думите му, откритията са свързани с един доста ранен период в историята на траките, I век преди и след Христа – периодът, в който започва римската експанзия на Балканите.

Според него, откритията на Памуклията показват интензивни търговски и икономически контакти през I век след Христа между тракийските племена одриси и беси и римската власт в лицето на ранните императорите, която прокарва политика за обособяване на Филипопол като централен град, както и на провинция Тракия. От музейна гледна точка, находките също са много интересни. Те са в такова количество, че ще попълнят цяла зала в Археологическия музей в Пловдив, каза още археологът. По думите му, предстои близо една година реставрация на намерените предмети. След като реставрацията завърши, ще направим една специална изложба за всичко открито в могилата, допълни директорът на Археологическия музей в Пловдив.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай