Нови протести срещу зеления сертификат. Маринов с мрачна прогноза

Радев отказа да уволни Стойчо Кацаров

Нови протести срещу зеления сертификат. Маринов с мрачна прогноза | StandartNews.com

Протестите срещу залените сертификати продължават и днес. След вчерашното напрежение в София, нападението над министър Николай Денко и недоволството в Бургас, Стара Загора, Велико Търново и Варна, днес протест ще има във Варна и Пловдив. Инициатива е на Сдружението на заведенията под мотото "Това не е ПРОТЕСТ! Това е БУНТ! "

Задължителният зелен сертификат да отпадне - за това ще настояват от браншовите организации. Те са недоволни, че е било пренебрегнато от здравното министерство искането им сертификатите да важат за всички, а в списъка не е бил включен тестът за антитела за преболедували, подчерта Кръстина Миткова от Сдружението на заведенията в България - Пловдив.

"Вече сме на четвърта вълна. Има много хора, които са преболедували, имаме много случаи на собственици и на клиенти, които имат антитела от самата ваксина, която носи. Ние не можем да работим така. Лично мога да кажа за себе си, имам две молби за напускане от персонала си. Имам клиенти, които казаха, че няма да дойдат при тези условия, няма да стъпнат даже, редовни клиенти. Така че предполагам, че същото е и при колегите ми, де факто ще имаме разходи, наеми, ток, а няма да има клиенти, няма да имаме никаква реализация", заяви Миткова.

Очаква се в протеста в Пловдив да се включат собственици и персонал на магазини, молове, фитнес и други спортни зали, както и превозвачи.

Протестът в София вчера поиска оставката на здравния министър Стойчо Кацаров, но президентът Румен Радев го защити и каза, че няма да го уволни.

В същото време бившият МВР-шеф Младен Маринов направи мрачна прогноза за развитието на протестите.

До вчера Кацаров казваше едва ли не, че няма коронавирус и заедно с колегите му пропуснаха през лятото да проведат ваксинацията. Наложи се Народното събрание да взима решение, с което България дарява и продава ваксини на трети страни, а в същото време сега ще се създаде ситуация, в която хората ще се редят на опашки, за да се ваксинират, но няма да могат да го направят, каза Младен Маринов в интервю за БЛИЦ.

Протестите са вследствие на един дълго потискан и прикриван от обществото проблем, който сега ескалира. Знам, че колкото по-дълго потискаш един подобен процес толкова по-силно ще гръмне той, каза Маринов. И обобщи: „Притеснявам се, че нещата ще излязат извън контрол!”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай